До повишението на цената ще се стигне, ако се приемат промените в Наредбата за продуктовите такси. Така от 1 октомври всички торбички ще се облагат с продуктова такса, което ще доведе до поскъпването им. Производителите на найлонови торбички и чанти обявиха публично несъгласието си с документа, подготвен от Министерството на околната среда и водите. 
 Производството на найлонови торбички е спаднало с 60-70 процента от въвеждането на продуктовата такса. Това обявиха производители на торбички и представители на Българска асоциация "Полимери", цитирани от БТА.

Те обясниха, че са спрели производството на тънки торбички под 15 микрона, тъй като за тях трябва да се заплаща такса. Първоначално тя е била 15 стотинки, а от началото на т.г. е 35 ст., но реално никой не я плаща, защото се произвеждат само торбички над 15 микрона. 

По думите им обаче като цяло производството на торбичките е спаднало, защото се произвеждат само над 15 микрона, които са по-скъпи и магазините ги продават, вместо да ги подаряват. Предвидено е от 35 стотинки сега таксата да се увеличи през 2013 г. на 45 ст., а 2014 г. - 55 ст., което прави България с най-висока такса в Европа.

Според асоциацията, ако промените бъдат въведени, браншът ще бъде доведен до фалит. Заетите в сектора са около 3500 души. Според тях целта за опазване на околната среда няма да се постигне с въвеждането на рестриктивни мерки, а трябва да се подобри събирането и последващото рециклиране на продуктите от пластмаса, каквито са и полиетиленовите торбички. Те добавиха, че полиетиленът дава възможност да бъде преработван над 30 пъти.