Найлоновите торбички ще струват повече от 1 лев

Найлоновите торбички за многократна употреба, каквито предлагат в хипермаркетите, ще струват 1.05 лева, пресметнаха членове на Българска асоциация „Полимери".

Обратно в новината

Коментари - Найлоновите торбички ще струват повече от 1 лев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ал

Аз лично единствената разлика която виждам е, че торбичките струват повече. Развяващите се торбички по улиците пак си ги има. Та проблема не е в това колко струва торбичката, а в почистването, което явно куца, ама много.

МЕЧТАЯ ДА ГИ НАПРАВЯТ, АКО МОЖЕ, ПО 5 ЛВ., ТА ДАНО СЕ СПРЕ ИДИОТИЗМА С РАЗВЯВАЩИТЕ СЕ НАВСЯКЪДЕ ТОРБИЧКИ. С ОГРОМНО ЗАДОВОЛСТВО ЗАБЕЛЯЗВАМ, ЧЕ ЗАРАДИ 5 ИЛИ 15 СТ. МНОГО ХОРА ПОЧНАХА ДА СИ НОСЯТ В ЧАНТИТЕ ТОРБИЧКИ И ЧУВАМ КОЛКО ЧЕСТО ОТКАЗВАТ НА КАСИТЕ В МАГАЗИНИТЕ ПРЕДЛАГАНИТЕ ИМ. ПРЕДИ КАСИЕРКИТЕ МЕ ГЛЕДАХА КАТО ИЗВЪНЗЕМНА, КАТО ГИ ПРЕДУПРЕДЯ, ЧЕ НЕ ИСКАМ ТОРБИЧКА.

Еми като са си напазарували две кисели млека и вафли е нормално да откажат торбичка. Но колко торби ,а може би и чували трябва да носи човек ако напазарува за цяла седмица? Или ще кажете-да си ходим с колите на пазар!Да ама не всички имаме автомобили!!

Продават се чанти на две колела които си влачиш и не ти тежи.Хората в европа така пазаруват ,никой не влачи торби като кон ,дори до колата

....риба, карантия, месо, картофи, кисело зеле и прочие несухи и насипни продукти. Тая квази министърка на екологията и истинска пияндура, явно измисля идиотщина след идиотщина - ще надмине Малката пицка!!!!

Абсолютна простотия - торбичките не просто се изхвърлят, поне 80% от жителите на страната си изхвърлят и боклука в тях, което е за предпочитане от това да го мятат насипно в контейнера. По отношение на хигиената да не говорим. Да - мога да си купя торби за смет, които... А,.. изненада, че те били пак от полиетилен... Разнасял ги бил вятъра? Ами ако се изхвърлят където и както трябва дали пак ще ги носи? И преди да направи торбичките по лев, Тиквата да излезе и да обясни защо София, например, още няма завод за преработка на боклука. Преди му пречеше Станишев, а сега?

Съгласен.Едно време кофите воняха и течаха от битовите отпадъци.Сега домашният боклук го слагаме в торбички, които задържат вътре гниещите продукти.

Леле каква простотия! леле каква хигиена - боклук в торбички! Що не си разпространите опита в света?

Абсолютно в цял свят боклука се изхвърля в найлонови торби! Ма ти като не си излизал от село от къде ще знаеш това!

Сега за завода му пречим и ние и останалият свят окло нас! Нали все ни хока колко сме били зле и "лош материал"! Ама от премиер мутра какво може друго да се очаква!Зле си беше Бойко още като кмет на София ,а сега-като премиер е мега зле!!Явно от година на година затъпява все повече!

Нищо не му пречи! Далаверата е друга-ако се направи завод на входа му ще се отчитат количествата боклук и веднага ще лъсне, че в София се надписва огромно количество боклуци, които Общината плаща на Титан, а Титан заделя от тия пари на общинските съветници.Така, че Завод за боклуци засега не се очертава.Разкарването на боклука из цяла България пък носи други пари, а ние балъците-софиянци плащаме.Това е положението.

Кога му свършва мандата на това малоумно правителство? Или ще се наложи да си ходи с ритници

Добре няма да има найлонови а хартиени .Те хартиените да не се правят от вятър . Нали трябва да се изрежат милиони дървета да се направи хартия да има торбички.Те не се правят от отпадъци .

Тогава ще има нелегален внос и пак ще има торбички.

Невежи! Научете се, че найлона въобще не е материал за торбички.

Да помислим за хигиената - платнена торбичка, пълна с бактерии от всички магазини в които сме ходили, да сложим в нея плодове, които ще се опират директно в бактериите - КАК ВИ ЗВУЧИ?

звучи налудничаво - плодове да се 'опират' в бактериите. ми те са покрити с бактерии още като си ги купуваш в магазина. що не вземете са се пообразовате малко преди да пишете глупости в нет-а, а?

НАИСТИТА НЕ Е ХИГИЕНИЧНО, .........ЧУХ СНОЩЕ ЕДНО ИЗКАЗВАНЕ НА МИНИСТЪРКАТА НА ВЪПРОСНОТО МИНИСТЕРСТВО МИСЛЯ, ЧЕ БЕШЕ - НОНА КАРАДЖОВА, ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ СТАТУСА И...........НЕ Я СРАМ ДА НОСИ ПЛАТНЕНА ТОРБИЧКА! ДА ТАКА Е, НО АКО ВЪТРЕ ИМА БУТИЛКА РАКИЯ, ТА ДОРИ И НАЛИВНА, А АКО ВЪТРЕ ИМА ДОМАТИ, КАРТОФИ, СИРЕНЕ И ДРУГИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ? ПРЕДПОЛАГАМ МЕЗЕ ЗА ВТОРАТА РАКИЯ..........НЕЗАВИСИМО ОТ СТАТУСА МЕ ДНЕС, ВАЖНО Е УТРЕТО!

Най-после ще изчезне гледката на наелонови торбички, носени от вятъра, висящи по дърветата и настъпени по тротоара.

ама ако не са найлонови торбички, друг боклук ще виси по дърветата. То това си е въпрос на възпитание, което на места изобщо не се среща!

Честито на печелившата майка природа!!! Тези торбички определено правителството /особено ЕКОЛОЗИТЕ/ иска да ги замени за хартиени, а май не знаят че ХАРТИЯТА СЕ ПРОИЗВЕЖДА ОТ ДЪРВЕСИНА, а тази дървесина единствения начин да се добие е като се ИЗСЕКАТ ДЪРВЕТА!!!

Употребената за хартия дървесина е нищожна като количество в сравнение с използваната в мебелната промишленост и битово отопление.Проблемът е в рециклирането.Хартията може да се рециклира до 3 пъти,а найлона-до 30 пъти.Сами преценето кое е по-щадящо природата.

Да така е ,но за съжаление в България нищо не се рециклира а само се имитира дейност. И се прибират съответните пари за това .

Нищожна защото в момента тези опаковки /торбички/ не са от хартия!!! Полимерните опаковки които се десетки тонове дневно, при замяната им с хартия ще станат стотици тонове дневно - това малко ли ще бъде?

Много точно казано!!!

Защо се хванахте за хартиените торби, като може да са платнени или подобни такива. Варианти има, стига и желание да има.

Братя, направете торбичките по 20 лева парчето. Гевреците - по 30 лева, лекарствата - по 100 лева за хапче. Ама в същото време свалете заплатите до 50 лева за месец, а пенсиите... Пенсиите ги отменете, нека дъртите да пукнат до един. Ете това разбирам аз капитализъм в България - див, кошмарен и подканящ народа на бунт. Ама истински - като цените ви - с увиснали по стълбовете надолу с главите мошеници и айдуци. Боя се обаче, че ще стане обратното - след цените ви от приказките, ще виснем ние - простите идиоти, дето гласуваме за ГЕРБ и подобните им мафиоти...

Поздравления!!!!!! +1000

ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА, НЕКА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ РАЗКАЖАТ КАК ОСВОБОДИХА ВСИЧКИ ДИРЕКТОРИ НА РАЙОННИ ИНСПЕКЦИИ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, НА БАСЕЙНОВИТЕ ДИРЕКЦИИ, КАК НАЗНАЧИХА НОВИТЕ ДИРЕКТОРИ,КАК МИНА КОНКУРСА, КАКВО СА ЗАВЪРШИЛИ ТЕЗИ НОВИ ДИРЕКТОРИ, ЗАЩОТО НЯКОИ СА СЪС СЪМНИТЕЛНИ ДИПЛОМИ КАТО КАЛИНКА, КОЛКО ЧАСА ЕКОЛОГИЯ СА УЧИЛИ, ИЛИ ТЕ СА СЛОЖЕНИ ДА ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИ КАТО НА ЧИЧО МИТКО, КОЙТО ИМА ЕДНА КАМАРА ЧАСТНИ ВЕЦОВЕ, КОЛКО КЛАДЕНЦИ ЗА МИНЕРАЛНА ВОДА ПОЛЗВА, КОЛКО РАЗРЕШИТЕЛНИ ПО ОВОС ИМА ИЗДАДЕНИ ЗА ОБЕКТИТЕ МУ........???? НАИСТИНА МНОГО БОКЛУК ИШМА ЗА ЧИСТЕНЕ, НО НЕ НА 12 МАЙ ТАЗИ ГОДИНА, А С НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ МАТЕРИАЛИТЕ ЩЕ СЕ ЗАНЕСАТ В ПРОКУРАТУРАТА, НО 1013 ГОД. И ТОГАВА МНОГО НЕЩА ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА СВЕТЛО! ДАНО ПУБЛИКУВАТЕ КОМЕНТАРА МИ! ПЪК АКО ИСКАТЕ.....! ПРИ ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО ПОДЛОГИ ИМА В ИЗОБИЛИЕ........

няма никакъв екоефект, поне от утре и ние да си открием фирма за торбички докато още е актуално и има келепирец.

няма никакъв екоефект, поне от утре и ние да си открием фирма за торбички докато още е актуално и има келепирец.

А пластмасовите бутилки? А всички опаковки? За бутилките също трябва да има яки цени.

Цялата работа е, за да смучат такси...А за бутилките - не смеят...

Нищо не сме си направили!По скоро от разните министерства се чудят какво още да въведат катро "такси и таксички".От 1 октомври също освен по скъпи торбички,ще въведат и такса за ползванена студената вода за битовите абонати, която засега е 0,06 лв/ м3 и се плаща от Вик дружествата, но ще варира и по нагоре според потреблението!!!Да са ни честити!!Това е реалността -европейски норми при български заплати (изядени от инфлацията вече)!

Няма ли е да по-лесно, направо да ги забранят? Голям праз, че няма да има торбички, 99% от продуктите са опаковани в разни найлони, резултата пак ще е нулев. А и как ще контролират дали е платена таксата от производителя? На всяка торбичка и бандерол ли ще лепят? Един завод за преработка на отпадъците ще е много по-добро решение от разните му такси.

Абсолютно съм за премахването на найлоновите торбички. Алтернативи има - хартиени, платнени, колички и какво ли още не. Едно време като ги нямаше, беше по-чисто и евтино. Имаш си една мрежа или някаква там торба и си пазаруваш с нея, какво толкова го правите на проблем. Някъде няма какво да ядат, вие тук пискате за вида на торбата. Пак казвам било е и без найлон и по-добре беше.

Беше чисто едно време,защото циганите вместо да се излежават и да чакат помощи цял ден метяха улиците,чистеха паркове и градини,миеха улиците.

не брат ми, беше чисто, щото нямаше толкова потребление, (найлонови торби от магазините тогава кой бе виждал?) и какво толкова да се изхвърля...нямаше толкова пластмаса, найлон ... имаше зелени площи, с ниски оградки и с надпис "не преминавай" и "не късай цветята", ако го направиш, всеки чичко или леличка можеше да те хване и най-малкото да ти издърпа ушите...просто беше друго време... сега е масово потребление на какви ли не стоки и боклуци боклуци колкото си щеш.

Тези некадърници се мятат от една крайност в друга. Разбира се , че не може без найлонови торбички, защото в определени случай са незаменими. Също така не може и само с хартиени. За да запазим природата трябва рязко да се ораничи използването на хартия, а не на полимери, които могат да се рециклират. Спасението е във фабрики за рециклиране и бонуси за хората, които предават торбички и всякакви пластмаси за преработка. Тогава ще бъде хем удобно, хем чисто. Ако пластмасовите бутилки се плащаха по улеснена процедура, както е желязото няма да намерите нито една по улиците или в кофите за боклук. При сегашната мизерия първо циганите, а после и другите редовно ще ги връщат.

Ами какво да очакваме от милиционерско правителство? Забрани! Те друг подход не знаят.чували са само за тояга,но не и за морков.На въпроса защо БГ е сред малцината страни в ЕС,които изобщо имат такса,и при нас тя е най-висока, получаваме тъп отговор-ами тук се рециклират само 10%.Е,тук е мястото тя да отговори-а защо се рециклират само толкова? Нали такива мероприятия са държавна политика,която тя трябва да провежда? А отговорът е прост- защото политиката на моркова се изразява в материален стимул,от което явно слабоумните ни политици не разбират. За да накараш хората да събират разделно и да връщат,това трабва да е възмездно.Купил си си безалкохолно,платил си бутилката,искаш да я върнеш срещу половин цена.Така се прави.Рециклирането е единственият път за по-чиста природа и по-малко използване на петрол.Ама не,милиционера си знае-забрана,та забрана.В резултат-нова порция безработни,рязко увеличение на контрабандата на торбички,по-малко приходи в бюджета и НОИ,и все същата мърсотия.

Нямам нищо против тази цена (1.05 лв), но АКО ИМА РЕЦИКЛИРАНЕ!!! В пункта за събиране на стари торбички, за всяка предадена торбичка (от 1.05 лв) да ми върнат по 0.99 лв. Ще видите, че и на други ще се хареса... .

Ако си слагахме боклуците на определените места и не ги разхвърляхме безразборно, нямаше да има причина това да стане! Сега сами си го направихме и тук си имаме и мъдрост: кой каквото сам си е надробил сам ще си го сърба! У дома си ми е както аз си искам, ни на улицата, полята и горите искам да виждам чистота и ако това е начина да подтиснат простотията ни, защо не?

Нищо не сме си направили!По скоро от разните министерства се чудят какво още да въведат катро "такси и таксички".От 1пктомви също освен по скъпи торбични,ще въведати такза за ползванена студената вода която засегае 0,06 лв/ м3, но ще варира и по нагоре според потреблението!!!Да сани честити!!

Не мога да разбера тези, които плюят. Това е едно страхотно предложение и се надявам да се приеме. Какво ви пречи? Че ще си носите торбичка от вас? Това ли ви е грандиозния проблем, или просто сте пълни безхаберници и винаги друг ви е виновен и друг трябва да чисти след вас. Нося си торбички от близо 10 години, когато нямам и купувам нещо малко просто не искам торбичка, не ми пречи ако пренеса две кисели млека и един хляб в ръка до вкъщи, няма да ми падне толкова реномето, ако не съм с "модна" найлонова торбичка.

На тази Нона Караджова лицето й е изкривено от глупост. Показва торбичка от плат която нямало да й свали имиджа ката я ползва, но как ще я пълни със зеленчуци-картофи, салати, лук и т.н. и дори да я изпере "овцата" после в нея трябва да сложи хляб, прах за пране и др. Тази глупачка представете си поучава българския народ. Да си купи едно огледало и да види какво е изписано на лицето й, че освен за министър за друго не става.

Трябва да имат цена 5 лв за да спре безобразието с торбите.България е залята с тях.Да се забрани бирата в пластмасови бутилки а за останалите да се плаща депозит за да се връщат за преработка.

Производителите на полиетиленови торбички да започнат да произвеждат мрежички. Имаше някогаси едни такива....разтегателни, които заемаха малко място, разтягаха се много като обем и издържаха тегло 10 и повече кг.

Това не е решение на проблема, а прехвърлянето му на друго място.

"...което прави България с най-висока такса в Европа" - Значи пак преизпълняваме плана? А и какво се правят на идиоти управляващите, аз помня как хората пазаруваха с мрежи и торби и на никой не пречеше, после насила взеха да ни тикат найлоните в ръцете, че и всяка дреболия в отделна торбичка и хората свикнаха - нормално. А сега пак хората виновни и да плащат. Меерета отвсякъде

Проблемът не е в това, от какъв материал са торбичките, а в културата на хората, които ги хвърлят не където трябва. И некадърната ни министърка да се замисли с какво ще пазаруват хората. С хартиени ли? Искам да я видя нея в някой проливен дъжд как ходи по улицата с няколко хартиени торбички! Или с платнени? Те са добър избор, но заемат много повече място. Онези, дегралексовите, също вършат работа, но още не съм видял в някой наш магазин да ги предлагат. И преди да се въведе забрана на нещо, трябва да се даде алтернатива на хората, а не просто да се вдигат цените. Защото някой ден, и то ще е скоро, на народа ще му писне и не се знае коя малка капка ще прелее чашата.

На народа и да му писне, пак ще си трае. Сега да не би да не са високи цените и да не ги вдигат всеки месец още и още? Да не са малко всевъзможните такси и данъци? И какво? С тая робска психика и гащите от задника ви да свалят, пак ще си траете и само ще мрънкате по форумите......

Проблема с торбичките е не само в изхвърлането, а най вече в последващото съхранение до обратка и рециклиране или загробване. Сега изхвърляш си боклука в контеинер който няма капак или е препълнен, минават мангали, чакали и скитници започват да ровят и проверяверят съдържанието и разхвърлят, духва ветрец и леките торбички политат навсякъде. Идват от чистотата вдигат останалото в контейнера и на сметището изсипват на открито и пак духва вятър и торбичките политат безначение кава им е цената. Причина е вятъра!

Най-лесното е да се сложи такса и да му мислят търговците ,които използват торбички за опаковане на продаваните от тях стоки.Трябва да се мисли в посока на изграждане на заводи за рециклиране на отпадъците ,за да се изчистим от боклуците въобще.Видно е ,че министър Караджова не се справя с проблема и прехвърля топката в двора на производителите на торбичките...Добре,ще си нося платнена торбичка...,но ако си купя сирене , месо и зеленчуци каа ще ги поставя на едно място в торбата.Видно е ,че министърката май се храни по ресторанти .

и рибата и книгата и ... в една торба. тази министърка или е изкукуригала или обслужва някой.

Новото е добре забравеното старо.Ще минем на амбалажна хартия като едно време и на пазарски мрежи :)))Очаквам с нетърпение следващите забрани!

От триците и изрезките ще ви произвесем по-евтини хартиени торбички. Само че една пластмасова асоциация трябва да изчезне, по асоциация на мутренското управление.

А каква алтернатива предлагате на полиетиленовите торбички? Погледнете в магазините в Европа и Америка в какво се поставят прадуктите.

Твърдо "ЗА" таксите! Няма значение в какво ще се слагат продуктите - стига да не е в тези найлонови торбички. Те са навсякъде в природата вече. Оскотяхме до крайност. Направо вече ме е гнус да се разхождам в горичка близка до някой град или село. А заводите за рециклиране нищо няма да помогнат след като всеки си ги хвърля където му падне.

Алтернативата е хартиени торбички. Евтините супермаркети в щатите предлагат само найлонови торбички, по-скъпите предлагат найлонови и хартиени (на касата те питат "Paper or plastic?"), а скъпите (напр. Whole Foods) предлагат само хартиени торби. И най-важното - навсякъде торбичките са безплатни. Точно така, безплатни.

За Тодоров (постинга му изчезна, не знам дали го изтриха или системата нещо се скапа): вярно е, че цената на торбичките е включена в цената на стоките, но една найлонова торбичка струва 1-2 цента, а хартиените са около 4-5 цента. Това като се разпредели равномерно по всички стоки увеличението е нищожно.