Разбивка по отделните столични квартали, в които има централно топлоснабдяване, показва, че най-голямо увеличение на сметките има в "Люлин", предаде БТА. Там увеличението на дължимата сума за отопление през януари 2012 г. в някои апартаменти нараства с 89 процента спрямо задълженията за отопление през декември 2011 г. , а спрямо предишния януари увеличението е с 94 процента.

С до 40 на сто по-високи сметки за януари в сравнение с декември 2011 г. има в ж. к. "Младост", а в ж. к. "Надежда" повишението на януарските сметки спрямо декемврийските е с до 9 на сто.

Данните са за произволно избрани сгради в София, за произволно избрани апартаменти, отбелязват от дружеството.

През януари 2012 г. спрямо януари 2011 г. от дружеството за топлинно счетоводство регистрират около 10 процента повишено потребление, а спрямо декември 2011 г. потреблението е нараснало с около 18 на сто.

Ако потребител е имал да доплаща при изравнителните сметки за предната зима, за актуалния сезон му е определен по-висок прогнозен дял, т.е. фактурата е за по-високо потребление, коментираха вчера от "Топлофикация-София".

От 1 април няма да се разминем с повишението на цената на парното, каза по-рано днес шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че топлофикационните дружества в момента компенсират от своите резерви повишената цена на синьото гориво от 1 януари тази година, но не биха могли да понесат още едно повишение на цената на газа, без да се увеличи и цената на топлинната услуга.
Колко ще се увеличи цената, зависи с колко ще се увеличи цената на природния газ от 1 април. Няма да е с 27%, както иска "Булгаргаз", успокои Семерджиев.