Той обясни, че в момента частично се намалява производството от АЕЦ „Козлодуй“ и това ще позволи да бъдат източени язовирите, както и да се въведе относително по-евтина електроенергия в микса.
Според Райков няма никакви основания за апокалиптични предчувствия по въпроса и ги нарече силно преувеличени.

Вчера Енергийният системен оператор (ЕСО) нареди намаляване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ-oвете, а операторите на ВЕИ напълно да спрат мощностите си. Някои експерти прогнозираха обаче, че подобно рязко спиране на мощностите може да блокира системата и да доведе до режим на тока. Почти всички оператори в енергетиката скочиха срещу решението.

Собствениците на ВЕИ заплашиха държавата със съд за неизпълнени договори, миньорите, които копаят въглища за ТЕЦ, са в стачна готовност, а шефът на АЕЦ "Козлодуй" предупреди, че може да има технически проблеми с централата.

Ще се направят проучвания как да бъдат успокоени миньорите, които заплашиха със стачка, ако не бъде стабилизирана кризисната ситуация в българския въгледобив, каза Райков.

Премиерът увери, че е започнала „безмилостна“ проверка на цялата верига на ценообразуване в областта на енергетиката, в която ще бъдат ангажирани и европейските ни партньори.
Целта на това тежко упражнение е да видим какво можем да направим, за да възстановим равновесието в системата, да увеличим до известна степен енергийната ефективност, или най-малкото да започнем да работим по-категорично в тази насока“, обясни Марин Райков.

"Има сериозни проблеми в ценообразуването в енергетиката и в сметките за ток. Проблемите са трупани години и не могат да се решат за един час и за заседанието на един съвет. Нека първо идентифицираме големите трудности в бранша и после да видим как ще ги решаваме", каза междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев при откриването на първото заседание на новосформирания обществен съвет към МИЕТ.
 
По разпореждане на ЕСО ЧЕЗ ще прекъсне фотоволтаичните и вятърни централи на територията на област Плевен и област Ловеч на 6 април 2013 г. от 10 ч. до 17 ч. Общо инсталираната мощност на тези територии е 46 MW, съобщиха от дружеството. На 7 април 2013 г. няма да има изключвания.

От БСП предложиха намаляване на таксата за пренос на електроенергия. България винаги е била износител на електроенергия, за първи път от 20 години сме транзитна държава на ток от Унгария и Румъния за Турция, коментира на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.
Той посочи, че заради драстичното увеличаване на такса "пренос" електроенергията от български производители е станала неконкурентоспособна. Затова от БСП настояват да се намали такса "пренос" и тя да се върне на нивата, на които е била до юли 2012 г. - 18 лева.

Според Явор Куюмджиев от БСП това ще позволи да се възстанови износът на ток и да влязат стотици милиони левове в българската енергетика в следващите месеци.
От левицата предлагат още да се въведе лимит на потребление на електроенергия на по-ниски цени, за да се помогне на най-уязвимите социални групи, и да започнат преговори по дългосрочните договори за задължително изкупуване на електроенергия.

За да се съживи износът на ток, се налага да се намали такса пренос, съгласи се Делян Добрев индиректно с тезата на БСП. Това той призна в отговор на въпрос дали това е начин да се възстанови балансът. Бившият енергиен министър каза, че вече е посъветвал екипа на приемника си Асен Василев за това какъв е единственият начин да се намали такса пренос.  С уговорката, че избягва да коментира действията на неговия наследник, Добрев призна, че министърът има възможност да издаде извънредна заповед за това. Той се позова на чл.70 от Закона за енергетиката, тъй като ДКЕВР няма как да регулира таксата и цената за износа, това може да направи само министърът.