Стивън Йейтс, бивш помощник-съветник по националната сигурност, сега свързан с екипа на Доналд Тръмп по прехода във властта, пристигна на посещение в Тайван, чиято президент наскоро проведе безпрецедентен телефонен разговор с Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като заяви пред журналисти, че пътуването му до Тайпе е от частен характер и е планирано отдавна, Йейтс, който говори свободно китайски, не изключи възможността да се срещне с тайвански висши служители.

Приближени на Тръмп се опитаха да успокоят през уикенда Китай, след като в петък новоизбраният американски президент разгневи Пекин, разговаряйки директно с президента на Тайван Цай Ингвен.

Тя се обадила на Тръмп по телефона, за да го поздрави за изборната победа, нарушавайки 40 годишна традиция в дипломатическите отношения със САЩ.

"Ще се сблъскаме с големи предизвикателства, ако Китай може да бъде въвлечен в конфронтация в резултат на най-обикновен телефонен разговор", заяви днес Йейтс на пресконференция в тайванската столица.

В имейл до Франс прес някогашният помощник-съветник по националната сигурност на бившия американски вицепрезидент Дик Чейни отбеляза, че не са го търсили във връзка с пост в бъдещото правителство на Тръмп, но е имал няколко неофициални разговора с приятели, работещи в екипа на Тръмп по прехода.

Тайван на практика е отделен от Китай от 1949 г., но Пекин продължава да смята острова за неразделна част от територията си, която би могъл да си върне със сила.

На изборите през януари Цай Ингвен и партията й спечелиха съкрушителна победа срещу тайванската Националистическа партия (Гоминдан), която водеше политика на сближаване с Пекин, припомня агенцията.