Като основни мотиви да се обявят срещу промените в Закона за националната система за спешни повиквания, които бяха приети на първо четене преди дни, от асоциацията посочват вероятността тези текстови съобщения през мобилните телефони да увеличат фалшивите сигнали, както и да изложат на опасност специалистите, които нямало как да знаят при какъв човек отиват и дали имат нужда от полицейско присъствие.

В писмо, изпратено до парламента, до министъра на здравеопазването и до съсловните организации, специалистите настояват гласуваните на първо четене промени да отпаднат.

„Най-голямото ни учудване настъпи, в момента, в който разбрахме, че промените, които позволяват да се пращат сигнали чрез SMS, са приети на първо четене, без никой да се допита до нас” обясни Кателиева.
Тя бе категорична, че е несериозно работещите в спешната помощ да бъдат повиквани наравно с таксита и с храна за вкъщи, както и че има рискове от злоупотреби.

„Много са ни сериозни опасенията, че ще се злоупотребява. По простата причина, че настоящата административна уредба не ограничава подобен род обаждания. Ние тръгваме да изпълняваме повикване, което може да се окаже фалшиво, може да се окаже и не спешно, а в това време да има пациент, който наистина е спешен. Как да застанем пред близките на този човек и да им кажем, че в това време сме били на фалшиво повикване на другия край на града, как да им кажем, че сме били на адрес, който не е свойствен за нас”, каза Десислава Кателиева.

Голяма била и вероятността чрез новата услуга екипите на спешната помощ да бъдат саботирани. „Съществува опасност да попаднем на психично болен пациент, сред дрогирани, сред пияни, сред масово сбиване, да попаднем в битов скандал, в престрелка, а да няма кой да ни защити”, заяви още тя.
Според Кателиева депутатът, предложил промените, бил вдъхновен от изказване на участничка в телевизионно шоу.

Вносител на промените е депутатът от Коалиция за България Захари Георгиев, който се мотивира, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания, като глухонеми например.

Ден след гласуването на промените директорът на Националната система 112 Стоян Граматиков също заяви, че има реален риск системата за спешни повиквания да стане жертва на злоупотреби с фалшиви SMS-и.