Това са основните данни от Евробарометър за социалните последици от кризата в Европейския съюз, предаде БТА.
Резултатите бяха оповестени, след като лидерите на страните в съюза си поставиха на последната им среща преди седмица целта 20 милиона европейци да бъдат изведени от бедност и социално изключване през следващото десетилетие.

Бедността е основно предизвикателство в ЕС и сегашната икономическа и финансова криза допълнително усложнява положението. Тя се усеща от значителна част от европейците, които са изправени пред финансови затруднения, заяви комисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор, който представи проучването.
Според него 60% от европейците са на мнение, че бедността се е засилила в региона им, 75% - в държавата им, а 60% - в Европейския съюз като цяло.

Кризата и призивите за икономии засилват усещането за бедност. То е най-силно в Гърция, където 85% от запитаните смятат, че бедността в страната им се е увеличила. В България на същото мнение са 82%, а в Румъния - 77 на сто.

Същевременно всеки шести европеец заявява, че през изминалата година домакинството му не е имало поне веднъж достатъчно пари да си плати редовните сметки, да си купи храна или други стоки за потребление, а 20% - че са имали трудности с плащане на задълженията по кредити. Около 30% от европейците заявяват, че са имали големи трудности да посрещнат разходите за здраве, детски или дългосрочни грижи.

Наред с това всеки шести европеец не е съвсем сигурен или въобще не е сигурен, че ще запази работата си, а 73% очакват по-ниска пенсия и са убедени, че ще трябва да отложат пенсионирането или че ще трябва да спестяват повече за времето, когато няма да са работа.

Предстоящите летни ваканции на европейците ще преминат под знака на кризата, като равнището на пътуванията ще бъде по-ниско, отколкото през 2008 година, и повече туристи ще останат в родната си страна, сочи пък изследване на Ipsos/Europ Assistance, цитирано от Франс прес, на която се позова БТА. При това, ако средната кошница за почивка достига 2830 евро - растеж със 17 евро спрямо 2009 г., то тя ще остане под равнището от 2008-а.