Това реши парламентът, като прие окончателно на второ четене промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Намерението е да се ограничи безразборното високо застрояване в столицата, да се определят места за небостъргачи и да се въведат ограничения при строежите в ъглови парцели, което е една от вратичките в друг закон (Закон за устройство на територията), с която в София бяха одобрени много високи сгради.

Депутатите приеха в 400-метровата зона около метростанциите извън централната градска част и извън районите "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев", сградите да не надвишават 100 м височина. За останалата част от територията ограничението е 75 метра.

За територията, ограничена от софийския околовръстен път, южна строителна граница на София, бул. "Цар Борис III", допустимата височина на сградите е до 15 метра.

В общия устройствен план на София могат да се определят устройствени зони за много високо строителство, в които височината на сградите не се ограничава, записаха депутатите.

От окончателния вариант на промените отпаднаха подробно разписаните граници на териториите за много високо строителство, каквито се предвиждаха двустранно по Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и по бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Причината е, че в закона не може да се направи такава конкретна промяна, която не е предвидена в Общия устройствен план на града. Така депутатите се ограничиха само до записването в закона на тези бъдещи зони, които трябва да бъдат определени от Столичната община с процедурата по изменение на ОУП.
В общината вече се работи по подготовка на промени в плана, като се очаква обсъжданията във всички райони на София да започнат от 2019 г.

Депутатите приеха и ограничения в надвишаването на интензитета на застрояване в ъглови имоти според тяхната площ. Така сградите в имоти с площ до 500 кв. метра ще могат да надвишават максималния кинт* до 100%, два пъти по-малко (50%) ще е допустимото превишение в имоти от 500 до 1500 кв. метра. За ъгловите парцели между 1500 и 3000 кв. метра превишенията на кинт ще могат да са до 25% от площта.

Отпадна и определението за "междублоково пространство". В устройствените зони и в самостоятелните терени на зелената система след обществено обсъждане се допуска поставянето на преместваеми обекти, които не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на имота, записаха депутатите. Промяната цели да спре застрояването на градинки между блоковете.

Предвидени са и промени в Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове с цел конкретизиране на границите на районите "Витоша", "Панчарево", "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" посочи, че законопроектът е претърпял съществени промени между първо и второ четене.

Направени са две обществени обсъждания и текстовете са съобразени със становищата на неправителствените организации. По думите му се е получило рационално, обмислено изменение, което решава основните проблеми на София с високото застрояване и с опазването на зелената система.

-----
*Интензивността на застрояване (Кинт.) е отношението на разгънатата застроена площ на всички сгради в парцела и площта на парцела. Изразява се в абсолютно число.