Константинов каза пред bTV, че преди време е имало случаи на компании, за които ценовата политика у нас не е изгодна и отказват да регистрират свои продукти, поради което липсват лекарства за пациентите. По думите му компаниите правят това, защото ниските цени им подбиват продажбите в други европейски страни, които реферират цените си с нашите.

Той коментира, че не разполага с данни за съществуването на „здравен октопод”. „Ако съм знаел, че има служител, облагодетелствал дадена фирма, щях да го махна. До момента няма ясни доказателства, има само твърдения, които се проверяват”, добави той по повод вече бившият зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова.
Тя бе освободена от поста си със заповед на премиера Бойко Борисов с официалния мотив, че не е обяснила защо у нас цените на лекарствата са по-високи от тези в съседни държави, което породи съмненията, че е прокарвала интересите на „Софарма”, на която преди време била служителка. Вчера обаче лично вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че Павлова е работела за анализаторска фирма, купена от фармацевтичната компания, и по-късно е напуснала. Собственикът на "Софарма" Огнян Донев също вече заяви, че не е знаел за Павлова. 

"Цените на лекарствата, които са дадени като пример, са по-скоро изключение, а не масовият случай на цени, по които продаваме в чужбина", заяви още той по-рано днес.

"Невинаги у нас е най-евтино в Европа. Това е така, защото определяме пределна цена, която е най-ниската в Европа. Оттам нататък обаче здравните каси в страни с големи пазари, като Германия, договарят още по-изгодни цени,” обясни и Константинов. До миналата година Здравната каса не е имала възможност да прави такива договорки у нас. От тази година тя може да договаря отстъпки, тя е големият купувач, посо министърът.
"Заради липсата на такава отстъпка досега се получаваше така, че ако си купите в аптеката лекарство, то може да е по-евтино, отколкото цената, която плаща Здравната каса", добави той.

Константинов уточни, че само две страни от Евросъюза имат ставка на ДДС за медикаментите, равна или по-висока от нашата. По думите му решението за размера на данъка е в компетенцията на финансовото министерство.
Той изтъкна, че трите фактора, които имат определящо значение за цените на лекарствата са размерът на ДДС, големината на пазара и договарянето между касата и фармацевтичните компании.
"В Турция цените са под пълен контрол, в Испания са въвели праг. У нас положителен ефект се очаква от свързването на аптеките с НАП и въвеждането на електронната рецепта", заяви още здравният министър.

По повод искането на опозицията да подаде оставка заради скандалите в сектора той заяви: "Свикнал съм да стоя прав и столът не ме интересува. Не съм се страхувал никога от нищо. Ако държавата не може да защити най-висшите си хора от кръгове с много пари, човек не трябва да се притеснява, че няма да бъде в управлението на тази държава".
На въпрос дали не усеща отслабващата подкрепа за него в парламента дори от ГЕРБ той отговори: „Моето усещане е, че трябва да работим заедно. Сферата е много тежка, решенията често са непопулярни. В дебрите на българските политически интриги не ми се влиза”.

По повод обвиненията, че е раздал милиони бонуси в здравеопазването, Константинов повтори, че лично не е взели нито лев и "да си министър е въпрос на престиж и чест".
„Вчера обясних, че не става въпрос за бонуси или премии. Това са пари от незаети неатрактивни работни места, които се преразпределят към заплатите на другите служители,” каза той. По думите му тези суми в здравното министерство варират от 5 до 10 хил. лева на служител. Той уточни, че най-много са получили заместник-министрите, включително уволнената Гергана Павлова.

"За хората с основна заплата 1500 лева е астрономическа сума. Заплатата на директор в провинциална болница обаче е от 3000 лева нагоре, а един заместник-министър отговаря за всички болници в страната", изтъкна обаче Стефан Константинов. 

Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша днес представители на отговорните институции за държавната политика по ценообразуване на лекарствата.
Комисията за защита на конкуренцията пък започва предварително проучване след сигнал на СДС за монополно положение на „Софарма”.