71-годишинят Генчев е починал вследствие на тежка сърдечна патология, но се предполага, че облъчването е ускорило сърдечната смърт, съобщи в. "Монитор", като се позова на доц. Иван Гигов от Клиниката по хематология на ВМА.

На 14 юни в стамболийската фирма "Гитава" при презареждане на уредба с радиоактивни източници (Кобалт-60) бяха облъчени петима души. Те бяха приети във ВМА, но след извършване на задължителната процедура на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) със седалище във Виена, която при възникване на подобен инцидент изпраща експертна група от специалисти за оценка и анализ на възникналата ситуация, бе решено да бъдат транспортирани в парижката военна болница "Перси". Пострадалите бяха транспортирани до френската столица заедно с екип на ВМА с извънреден полет на правителствения авиотряд преди седмица.

След прегледите в Париж Николай Генчев и още един от работниците бяха върнати в България, тъй като според френските специалисти са получили най-малка доза гамаоблъчване. Останалите трима все още са на лечение в "Перси".

Възрастният мъж, който е родом от ботевградското село Скравена, е погребан там на 13 юли, пише ботевградският сайт Бот.бг.