Евгений Джугашвили обвини архива, че е фалшифицирал документи за ролята на Сталин в избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци в Катин през 1940 г., предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Съдът отхвърли иска на Евгений Джугашвили", каза пред Франс прес говорителска на московския съд. Младият Джугашвили обвини Федералната агенция за архивите, че е публикувала на интернет сайта си фалшиви документи за Катин. Той поиска съдът да обяви, че документите, в които е описана пряката намеса на съветския диктатор в клането в Катин, не отговарят на реалността.

Освен това внукът на Сталин искаше Агенцията за архивите да изтегли документите от сайта си и да му изплати обезщетение от 245 000 евро за морални щети. Документите бяха разсекретени през 1992 г. и предадени на Полша. Един от тях е бележка на шефа на политическата тайна полиция Лаврентий Берия, подписана от Сталин, в която се предлага полските офицери да бъдат екзекутирани без съд и присъда.

Редица други документи за клането обаче остават секретни, обяви руската правозащитна организация Мемориал. След нахлуването на СССР в Източна Полша, по силата на германско-съветския пакт, около 22 000 полски офицери и интелектуалци, пленени от Червената армия, са избити в Катинската гора и в Медное, в Русия, както и в Харков, в Украйна.

В продължение на десетилетия Съветският съюз обвиняваше нацистите за тези убийства. През април 1990 г. тогавашният съветски президент Михаил Горбачов призна вината на страната си за убийствата.

На път за траурна церемония по повод годишнината от разстрела на офицерите в Катин, през април загина полският президент Лех Качински. Правителственият самолет на полската делегация от 96 души се разби при навлизане на летището в Смоленск.