Стачката, обявена от 4000 членове на Националния профсъюз на журналистите (NUJ), започна в 00.00 часа местно време (2 часа българско) и както изглежда ще предизвика сериозни смущения, тъй като някои много ценени от британците радио и телевизионни предавания са отменени или съкратени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Повечето от информационните програми на Би Би Си (радио и телевизия) ще бъдат отменени или силно орязани, а информационният канал ще излъчва новини само от време на време.
Стачни постове ще са пред офисите на Би Би Си в цялата страна. Втора вълна от стачката е насрочена за 15 и 16 ноември.

Преговорите между ръководството на медията и журналистите бяха прекъснати през октомври, след като 70% от членовете на Националния профсъюз на журналистите (представляващ около една трета от членовете на синдикати в Би Би Си) отхвърлиха последното предложение на ръководството, което беше прието от други синдикати.
Реформата цели да намали дефицита в пенсионния режим в Би Би Си, достигащ в момента около 1,5 млрд. британски лири (1,7 млрд. евро) и предвижда повишаване на пенсионната възраст за служителите до 65 г. вместо досегашните 60, както и внасяне на голяма част от заплатите им в пенсионен фонд.

Членовете на Националния профсъюз на журналистите продължават да определят предложенията за пенсиите като "кражба", подчерта генералният секретар на синдиката Джереми Диър. Според него Би Би Си не е оставила друга възможност на синдикалните членове, освен да защитят пенсиите си. В послание генералният директор на корпорацията Марк Томсън отбеляза, че предложението към журналистите "е справедливо".

Протестът на журналистите може да успее да попречи на излъчването на някои предавания или да намали качеството им, но според него "стачките няма да намалят дефицита в пенсионния режим и няма да премахнат необходимостта от радикална реформа на пенсионната система".