Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Исканията се съдържат в цял списък, който е бил предаден от Кувейт, на богатото емирство в Персийския залива, което съседите му изолират от началото на този месец.

Според документа Катар има 10 дни да изпълни всички искания.

Съгласно списъка Доха следва незабавно да затвори турската военна база в Катар и да прекрати военното сътрудничество с членката на НАТО.

От Катар изискват и неуточнена сума като "обезщетение".

Настояват за пълно скъсване с Иран

В частта за Иран в документа се посочва, че Катар трябва да затвори дипломатическите си обекти там.

Освен това той трябва да изгони от своя територия всякакви членове на елитния ирански военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция. А търговията му с Техеран е позволена, само ако съответства на американските санкции.

В исканията за "Ал Джазира", базираният в Доха сателитен тв канал, се посочва, че Катар трябва да закрие и всичките му филиали. Това изглежда включва и неговата англоезична секция.

Съседите на Катар обвиняват "Ал Джазира", че подстрекава към безредици в региона и подкрепя "Мюсюлмански братя".

13 точки

В списъка от 13 точки страните също така искат Катар да прекрати всякакви връзки с движението "Мюсюлмански братя" и с други групировки като Хизбула, Ал Каида и "Ислямска държава".

Според списъка Катар трябва да отказва да натурализира граждани на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн. Трябва и да да изгони такива, които вече се намират на негова територия.

Цел на тази мярка било да се попречи на катарската намеса във вътрешните им работи.

От Катар искат още да предаде всички лица, които се издирват от тези четири страни за тероризъм; да спре да финансира екстремистки организации, обявени за терористични от САЩ.

Емирството трябва и да предостави подробна информация за опозиционните фигури, спонсорирани от него в Саудитска Арабия и другите страни.

Ако Катар се съгласи да изпълни исканията, в списъка е казано, че първата година ще бъде проверяван веднъж месечно, а през втората - всяко тримесечие. През следващите 10 години Катар ще бъде подложен на ежегодно наблюдение дали изпълнява исканията.

Засега няма реакция на катарските власти по отношение на списъка. Няма и от САЩ.

***
По-рано този месец Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха връзките си с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма.

САЩ ги призоваваха да излязат със списък с искания. Кувейт помага в посредничеството, отбелязва Асошиейтед прес.

Анкара: Предизвикват враждебност между турци и араби

Има стремежи да се провокира враждебност между турци и араби, заяви вчера говорителят на турския президент, цитиран от турската частна телевизия НТВ и БТА.

Той предупреди, че хората не бива да се подвеждат в тази посока.

Ибрахим Калън, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган, каза това преди на Катар да бъде връчен списъкът на Саудитска Арабия и съюзниците й.

Той отговори на критиките, отправяни към Турция заради създаването на военна база в Катар.

"С критиките по отношение на базата се полагат усилия за създаване на враждебност между турци и араби. Не бива да се влиза в тази игра", подчерта Калън.

Той съобщи, че знае за списъка, в който "ще има конкретни искания и неща, които Катар да направи".

"Ние, разбира се, ще следим (ситуацията)", увери говорителят на турския президент.

Разполагане на турски войски в Катар предвижда закон който парламентът в Турция гласува малко след началото на дипломатическата криза в Персийския залив.