"От водата са извадени телата на четирима загинали. Освен това, в района на издирвателната операция са открити още девет тела без признаци на живот", информира пресслужбата на далекоизточното управление по транспорта на федералния Следствен комитет, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 
Засега руските власти информират официално за 16 жертви, 14 спасени и 37 безследно изчезнали от общо 67-те души на борда на платформата. Четирима от спасените, получили силно преохлаждане, са откарани вчера с хеликоптер за лечение в близко село. Седмина ще бъдат превозени с буксирния кораб "Нефтегаз-55" до пристанище Корсаков на остров Сахалин, а още трима остават на ледоразбивача "Магадан".

В спасителната операция участват четири кораба, два хеликоптера и два самолета, изпратени от Министерството на извънредните ситуации и компанията "Авиашелф", посочват руските агенции.
"Надяваме се на чудо", заяви говорителката на транспортната прокуратура в град Хабаровск Наталия Салкина, цитирана от АФП и БГНЕС.

Далекоизточната транспортна прокуратура съобщи, че платформата се е преобърнала и потънала на 200 километра от Сахалин - на дълбочина 1049 метра, заради силна буря в района. Следствието разглежда като основни версии за трагедията нарушаване на нормите за безопасно корабоплаване и несъобразяване с метеорологичните условия.
Предстои да се разследват на първо място действията на всички участвали в буксирането на платформата.

По време на силната буря, в която попадна платформата, петметрова вълна помете всички спасителни лодки от палубата и се предполага, че никой не се е добрал до тях, преди платформата да потъне. 

"Колская", теглена на буксир от "Магадан" и "Нефтегаз-55", се преобърна на 200 км от бреговете на остров Сахалин. На борда й бе и българинът Живко Жеков, който от 6 години работи като вещо лице към британската застрахователна компания „Ноубъл дентън”. Близките на Жеков са разбрали за случилото се от медиите.
Той е участвал в проекта от самото закупуване на сондата и придвижването й. Съпругата му Бойка Жекова днес ще продължава да търси информация за него, съобщи самата тя за "Фокус".
По думите й все още няма информация от институциите за Живко Жеков.

По-късно от МВнР съобщиха, че са в постоянен контакт със семейството на изчезналия българин, както и с руските власти.