След близо 6 месеца в плен, с полет по линията Салалах–Мускай–Амстердам–Лондон, у нас се прибраха капитанът Велико Великов, фитерите Адлен Аделов и Бедри Мехмед, мотористът Илия Илиев, морякът Тодор Тодоров, стюардът Росен Иванов и готвачът Никола Атанасов. Осмият - Наско Иванов, е заминал от Амстердам направо за София, тъй като е родом от Велинград, предаде БГНЕС.

Моряците са във видимо добро здравословно състояние.  Те бяха посрещнати във ВИП-терминала от своите близки и роднини, както и от областния управител Данчо Симеонов. Сред близките бе петокласникът Николай Великов – син на капитана, както и десетгодишната дъщеричка на фитера Аделов – Себат.

На борда на кораб на БМФ “Панега”, който бе похитен на 11 май и още е в плен, има прострелян български моряк, съобщи капитанът на "Ейшън глори" Велико Великов. Той разговарял няколко пъти с капитана на "Панега". При първия им разговор - на 15 май, той питал дали на "Ейшън глори" има лекар, защото при тях има човек, пострадал от рикошет при нападението. По думите на Великов сега морякът е добре, вече може да се движи сам и да се самообслужва. Дават му лекарства и сменят превръзките му, предаде БГНЕС.

"По наша информация наистина състоянието на хората от кораба "Панега" в момента е добро, да кажа между добро и задоволително", допълни говорителят на Външните министерство Весела Чернева, цитирана от "Фокус". 
"Тези преговори са трудни, както са били и при предишните два случая. Опитваме се максимално да успокоим близките, защото разбирате, че в много случаи става дума за непотвърдена информация и манипулации”, допълни тя. 

Корабът „Ейшън глори” се е ползвал като база от сомалийските пирати, разказа още кап. Великов. Около 25-30 пирати са ги охранявали, но са се сменяли на две три седмици. По думите му храната не е била толкова лоша, тъй като корабът бил оборудван добре. В началото обаче, имало заплахи от страна на пиратите и стрелба с автомати около самите моряци, за да ги сплашат. По думите му най-тежкият период за него е бил от 7 март до 16 април, когато е бил изолиран от екипажа си.
„Не искам да ви казвам колко тежко и ужасно беше. Няма да ви споделя подробности, защото пиратите следят всички световни медии”, каза Великов.
Пиратите са инсценирали неговото убийство - извадили го, стреляли са над главата му и съобщили на моряците, че е убит, за да съобщят това на своите роднини. След това го държали 40 дни в единичен плен и екипажът смятал, че той е мъртъв, уточни  Весела Чернева.

Капитан Великов апелира към журналистите да бъдат много внимателни в това, което пишат, защото централните и големи медии в България също се следят.
"Все още има колеги там и се надявам информацията, която давам, да бъде полезна за тях, а не в техен ущърб", каза той.

13 000-тонният автомобиловоз "Ейшън глори" бе похитен на 1 януари и освободен след плащане на откуп на 11 юни.

На 14 май пък беше освободен друг отвлечен кораб с 5 наши сънародници - "Сейнт Джеймс парк". Миналата година, пак през май, беше пуснат първият отвлечен плавателен съд с българи - "Маласпина касъл".