Най-натовареното кръстовище в столицата е това на „Орлов мост“. Даваме си сметка какви затруднения ще причини затварянето му, но ремонтът трябваше да се осъществи. Всички ще трябва да проявим търпение за 10 дни, за да може ремонтът да е качествен.

Това призова кметът на София Йорданка Фандъкова по bTV. Тя допълни, че в момента се полага металната мрежа и първият слой асфалт и изрази очакване до 22 август ремонтът да приключи.

Последният ремонт на това кръстовище е правен преди 11 години и гаранционният срок е изтекъл.
"Знаете какво беше състоянието на кръстовището. Затова моля всички шофьори да ползват обходни маршрути“, призова тя.

„Има неудобство, но трябва да се изтърпи, за да може фирмата да си свърши работата. Около 300 000 лева е стойността на този ремонт“, каза Фандъкова.

Ремонтът на отсечката на бул. „Прага“ е тежък, защото се наложи да се подмени канализационната система. За мен важното е ремонтите да са качествени, подчерта кметът на София.

Срокът за ремонта на бул. „Прага” 
беше удължен заради подмяната на ВиК мрежата, обясни Йорданка Фандъкова. Булевардът трябваше да бъде отворен от днес – 15 август, но вчера от Столичната община обявиха, че промените в движението са в сила до 7 септември. Надявам се все пак ремонтът да приключи до края на месеца, допълни столичният кмет.

„Повече ме притеснява ситуацията в кв. "Овча купел" - дълго чакано разширение и реконструкция на бул. „Монтевидео“. Фандъкова увери, че се прави всичко възможно ремонтът там да приключи преди 15 септември.

„Друг тежък ремонт е на бул. "Дондуков", който трябва да приключи до края на октомври. „Мостът "Чавдар" се ремонтира в срокове. Очаква се да приключи до края на август“, коментира Фандъкова и добави, че тези ремонти се налагат и са много тежки.

За кръстовището на бул. „Цар Борис III” и ул. „Житница” в кв. "Красно село", което се изгражда в момента заедно с третия метролъч, Фандъкова обясни, че за пешеходците са предвидени подлези, за да се облекчи трафикът. Тя припомни, че светофарите затрудняват движението и водят до по-голямо замърсяване на въздуха.

По отношение на инцидентите с паднали клони и дървета в столицата, Йорданка Фандъкова каза, че преди две седмици е възложила специална акция за премахване на опасните клони и дървета в столицата. Премахнати са близо 300 дървета от общински терени около улици, училища и детски градини. Собствениците на частни терени трябва да огледат за опасни дървета.

„Столична община е категорично против да се изгради сграда на бул. "България“, подчерта Фандъкова. „Водим сериозна битка с инвеститорите. Въпреки, че по новия устройствен план на столицата сме предвидили зелена площ, съдът е разрешил строеж, позовавайки се на предишния устройствен план“, разкри тя.

В момента общината не може да спре строителството на небостъргачи в София и затова са предложени законови промени. Фандъкова припомни, че съгласно Подробния устройствен план (ПУП) НИКМИ няма право да строи 43-етажна сграда на ъгъла на бул. „България” и бул. „Гешов”, но съдът е задължил главния архитект на града да разреши строителството.