Става въпрос за технически проблем, който не е позволявал да се затвори левият колесник на самолета, предаде "Фокус".
 
След установяването на проблема екипажът е взел решение да се извършат определен брой облитания, за да може да бъде изразходвана част от горивото.
Заради аварията самолетът кръжа във въздуха над София около час.
 
Кацането е станало на петото захождане на самолета, уточни на брифинг след случилото се шефът на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни, че към момента не е направен оглед на летателния апарат, но утре швейцарска компания, която обслужва самолета, ще изпрати екип.

кипажът е взел решение да уведомят министър-председателя и екипа, че съществува такъв технически проблем към дадения момент. Взели са решение да се извърши определен брой облитания, за да може да бъде изразходвана част от горивото”, заяви Московски.

По думите му, кацането не е аварийно, а нормално и са били взети всички необходими мерки към всички институции, които имат отношение към охраната, както и сигурността на министър-председателя.

От тук нататък самолетът е на стоянка под видео наблюдение и е запечатан под охраната на Национална служба за охрана.

След прегледа на швейцарските специалисти ще бъдат изработени експертизи и доклади, за да се прецени дали проблемът е технически, или съществуват и други варианти.
 
До момента не е имало технически доклад, в какъвто и да е период, който да е констатирал, каквато и да е неизправност на самолета. Московски уточни, че подобно нещо се случва за първи път.

Министърът каза, че възрастта на дадено летателно средство не е от най-същественото значение, а по-скоро са летателните часове, които има то. Към момента самолетът е поддържан, сервизиран и е в състояние, което абсолютно категорично позволява полети.

Московски обясни, че изрично е настоявано за външна експертиза, която да констатира причината за аварията.
 
Стана ясно, че премиерът няма да отложи посещението си в Брюксел, а по-късно ще излети с правителствения "Еърбъс". Полетът на министър-председателя до Брюксел е свързан със заседанието на Европейския съвет, по време на което държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС ще обсъдят темите за борбата с тероризма и ситуацията в Украйна.