Оранжев код е обявен за областите - Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен, Бургас и Варна.

Код оранжев означава, че времето е опасно.
"Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите", съветват от НИМХ.

Жълт код
за потенциално опасно време е обявен за областите Габрово и Стара Загора, заради очаквани обилни валежи от сняг и поледица.

За останалата част от страната не са прогнозирани опасни метеорологични явления.

В планините ще вали сняг, повече в масивите в източната половина на страната и в Предбалкана. Билата ще са в мъгла. По високите открити части ще духа силен и бурен вятър от север, североизток. Ще има навявания. Температурите ще се понижат, максималната на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - минус 9°.

Пътищата в по-голямата част от страната са мокри, на места заснежени и частично заледени, почистени и обработени, съобщиха от СБА.

Нова зимна обстановка - прогноза

Студ и сняг в Европа
Студена вълна обхвана Русия. В Сибир температурите паднаха до минус 50 градуса. Сутринта в Москва беше измерена температура от минус 19 градуса. В по-големите градове в западен Сибир- Новосибирск, Томск и Омск - температурите паднаха до минус 47 градуса. През нощта студ при 51 градуса под нулата скова Магадан, предаде БНТ
Зимният студ взе поредните жертви и в Украйна. За последното денонощие там са починали 19 души. В района на Луганск температурата падна до минус 23 градуса.
Обилните снеговалежи в Полша затрудниха движението и на автомобилите, и на пешеходците. В източната част на страната има блокирани от снега села.