Това се посочва в прессъобщения на трите мобилни оператора. Заповедта на кмета Славчо Атанасов противоречи на действащите закони и разпоредби в България, като предвиденото в документа премахване на базови станции в града на практика ще направи технически невъзможна работата в границите на общината, заявяват операторите, цитирани от БТА.

Според тях премахването на посочените в заповедите общо 99 станции на трите компании би довело до спиране на работата на мрежите и принудително прекратяване на мобилни услуги в града.

Посочените в кметските заповеди базови станции представляват две трети от станциите на всички оператори, които са разположени в Пловдив. Ако те спрат да функционират, това ще доведе до претоварване на останалата част от мрежата в града, а оттам огромни трудности и на практика невъзможност да се провежда разговор. Това от своя страна ще направи недостъпни телефоните за спешни случаи, включително номер 112 през мобилните мрежи, ще възпрепятства работата на органите на полицията, пожарната и "Гражданска защита", а също и работата на фирми, държавни и обществени институции и ще наруши ежедневието на гражданите и посетители на Пловдив, заявяват оператори. Мобилните оператори в България спазват много по-стриктни норми за нивата на електромагнитно излъчване - от 45 до 100 пъти по-строги в сравнение с максимално допустимите стойности, препоръчани от Световна здравна организация и възприети в повечето страни от Европейския съюз.

Няма научни факти, общи европейски стандарти или изисквания, които да налагат фиксирани зони около публични сгради при разполагане на базови станции, каквито се искат от общинската администрация в Пловдив, пишат от компаниите. Защитните зони се определят във всеки конкретен случай според характеристиките на всяка антена. Проведените до момента в Пловдив публични контролни замервания на базови станции от експерти на Националния център за опазване на общественото здраве показаха в пъти по-ниски нива от позволените гранични стойности в България, пишат операторите.

Замерени са били нивата на електромагнитните полета в т.нар. чувствителни точки - болници, детски градини и училища. Местата за измервания са били посочени от журналисти. Трите компании са категорични, че всички техни съоръжения както в Пловдив, така и в цялата страна не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.