Това каза пред журналисти председателят на комисията Красимир Ципов, цитиран от БТА.
С подготвяните промени в Закона за МВР пък полицаите вече ще могат да използват оръжие, само когато има нападение срещу тях или граждани.

Днес комисията изслуша шефа на областна дирекция на МВР-София Николай Николов, директора на Националния институт по психология към МВР Неделчо Стойчев и началника на РПУ-Ботевград Христо Христов. Те бяха извикани за обяснения заради случая в Скравена, при който двама ученици, задържани за рисуване на свастики, се оплакаха от полицейско насилие.
Първоначално от полицията категорично заявиха на пресконференция, че такова нещо не е имало. След като служителите бяха изпратени на детектор на лъжата обаче, самият вътрешен министър Цветан Цветанов призна, че един от тях е употребил сила и се извини на родителите.

По време на заседанието на комисията беше потвърдена информацията, че след детектор на лъжата служителят на отдел "Криминална полиция" в РПУ- Ботевград Пламен Николов е признал, че е удрял шамари на ученика Петър Иванов. Срещу служителя е започнато досъдебно производство и той е предложен за уволнение.

Неделчо Стойчев обаче заяви, че Николов е признал, за да не замесва своите колеги. По думите на Стойчев той не е удрял шамарите от садизъм, а защото е искал да помогне за по-бързото разрешаване на случая.
Той го определи като добър полицай.

Стойчев допълни, че през миналата година срещу полицаи са регистрирани 70 случая на насилие, които остават нечути, за разлика от тези два-три случая на полицейско насилие напоследък.

Първият случай, с който се зае временната комисия, бяха отвличането и убийство на Мирослава Николова от Перник и самоубийството на основния заподозрян Стойчо Стоев. 
Тя ще разгледа и случаите от село Мировяне и с Иса Бесоолу (общинският съветник от ДПС е подсъдим за подкуп - б.р.).

Прокуратурата е започнала дело срещу неизвестен извършител за причинена средна телесна повреда на Петър Начков, чийто арест предизвика шумен скандал.
Говорителят на районната прокуратура в София Руси Алексиев съобщи пред bTV, че обвинителите са събрали достатъчно данни и поради тази причина не са изчакали резултатите от проверката на Инспектората в МВР.