Оказва се, че 24-те камери на Пътна полиция са едни от първите, създавани някога, и не могат да реагират да заснемат нарушителя, ако се движи толкова бързо, пише „Телеграф".

Така „състезателите" на пътя остават ненаказани, въпреки че подобен гаф на пътя струва около 900 лева.

140 км/час е разрешената скорост по магистрала, но само в новите участъци.
С последните промени в Закона за движение по пътищата за всеки, който бъде засечен да шофира с повече от 50 км/ч над ограничението извън града, наказанието е глоба в размер на 300 лв. и по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре. Същото нарушение, но в населено място, се санкционира с отнемане на книжката за 3 месеца, 350 лв. глоба и по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

За да избегнат сблъсъка с КАТ, от няколко месеца насам доста шофьори са започнали да търсят начини да излъжат системата.
"От началото на годината все по-често при нас идват фотоси, на които не се вижда кола. Заснет е само път. Това означава, че водачът на автомобила е карал поне с 250 км/ч, щом не е бил щракнат", обясниха от Пътна полиция.

Според униформените има и случаи, в които камерата въобще не успява да реагира да направи снимка на нарушителя.

Автомобил, който се е движел със скорост 251 км/час, бе засечен от камера на автомагистрала “Тракия” при Пловдив миналата година. Оттогава рекордът в района не е подобряван.

Българи тестват колите си и по чужди магистрали. Нашенец бе хванат от полицията в Хърватия да кара на магистралата Загреб-Липовац със скорост 248 км/ч.

До края на 2013-а година Пътната полиция ще сложи по пътищата в страната 173 стационарни камери за контрол на скоростта. Така снимащите радари ще се увеличат 8 пъти. КАТ има и около 100 мобилни камери, монтирани в коли.