Скандалът започна във Великобритания, но бързо се прехвърли във Франция, достигна до обвинения към румънски производители и подозрения за престъпна мрежа с участието на полската и италианската мафия.

ДНК тестове разкриха, че има случаи, в които скритото съдържание на конско месо достига почти 100%. Проблемът засегна не само търговската мрежа, но и популярни заведения, предлагащи сандвичи, лазаня и всевъзможни продукти, съдържащи месо.

Конското месо се използва съвсем легално и е популярно предимно в Италия и Франция. Няма опасност за човешкото здраве, а кризата по-скоро разкрива пропуски в контрола в хранителната индустрия, водещи до финансови измами.

Френският министър за защита на потребителите Беноа Амон заяви, че разследването е открило, че конското месо идва от Румъния. Той обаче допълни, че скандалът е свързан с фирми във Франция, Холандия и Кипър, както и с предприятие в Люксембург, пише "Дневник".

Британският министър на околната среда, прехраната и селските въпрос Оуен Патерсън каза, че може да се появят още случаи във Великобритания, тъй като търговските мрежи продължават проверките за съдържание на конско месо в опаковките, етикетирани като говеждо.
На въпрос дали трябва да бъде въведен мораториум върху вноса на месо от ЕС той отговори, че "това е забранено в рамките на общия европейски пазар". "Ако в продуктите бъдат открити опасни за здравето вещества, аз ще взема необходимите мерки", увери министърът, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Скандалът заплашва да нанесе удар по доверието на потребителите в Европа и по хранителна индустрия в ЕС за милиарди евро и да засили натиска да по-подробни проверки на това какво точно се слага по щандовете.

Националният съюз на фермерите във Великобритания изрази тревогата си, че ще пострада репутацията на производството на говеждо в страната, за което те нямат никаква вина, тъй като измамата е вършена извън фермите. Патерсън съобщи, че полицията е помолена да разследва и че тя вече се е свързала по въпроса с колегите си от други държави.

Правителството в Лондон обмисля и да привлече към случая Агенцията за тежка и организирана престъпност. Според в. "Обзървър" има сериозни подозрения за сериозно участие на организирани престъпни групи с международен обхват. Източници от индустрията за обработка на конско месо казват пред изданието, че има свидетелства как полската и италианската мафия въртят измами за милиони британски лири, при които конско месо се предлага като говеждо. Някои от тях не изключват и участие на престъпни структури от Русия и балтийските държави.

"Обзървър" съобщава и за твърдения, че ветеринари и служители на кланици и предприятия за производство на храни са изнудвани да издават документи, представящи месото като говеждо, докато всъщност то е по-евтиното свинско или конско.

Скандалът повдига въпрос и за това какво се случва с около 65 000 коне,
транспортирани всяка година из Европа към кланиците. Преди 10 години, когато ЕС още не се беше разширил в Източна Европа, броят на тези животни, превозвани понякога през няколко национални граници, е бил много по-голям - 165 000 коня. Спадът в този бизнес е довел до ръст в друг - продажбите на замразено или охладено конско, повечето от което се внася в Италия, твърди още "Обзървър". Румъния например значително е увеличила през миналата година износа на замразено конско месо за страните от Бенелюкс. Част от износа от Източна Европа на този продукт за страни като Франция и Ирландия идва от Полша. Тази страна изнася за кланиците в Западна Европа около 25 000 коня годишно.

Разкритията започнаха в средата на януари, а миналата седмица френската група за замразени храни Findus обяви, че изтегля от пазара лазаня с говеждо. Препоръката за крайната мярка била на друга френска фирма - Comigel, която доставя месото. По-късно бяха изтеглени още продукти, след като се разбра, че вместо говеждо от Франция в тях има конско от Румъния.

Беноа Амон съобщи, че е разпратено предупреждение в целия ЕС, макар че не е ясно дали става дума за инцидент или за умишлена измама. 

Властите в Букурещ обещаха да накажат нарушителите, ако се докаже, че има нарушения и престъпления.
"Министерството на земеделието и агенцията за безопасност на храните ще се опитат максимално бързо да установят дали месото идва от Румъния. Ако са нарушени законите, ще има наказания за извършителите на подобни действия, които накърняват имиджа на зялата индустрия", се казва в официално съобщение на румънското министерство.

 В събота в Лондон се проведе спешно заседание на министър Патерсън с представители на четирите водещи търговски вериги в страната и на компаниите за обработка на храни. След това той заяви, че всички участници са изявили желание да се стигне до дъното на скандала, който е причинен "или от огромна некомпетентност, или, както подозирам, представлява международна престъпна конспирация". В опит да успокоят потребителите участниците са се съгласили да увеличат ДНК тестовете на свои продукти и стоки и министърът ги е помолил да публикуват резултатите веднъж на три месеца.

Според Патерсън, водеща роля в справянето с проблема трябва да имат търговците, защото тяхна е крайната отговорност какво предлагат. Последният път, когато правителството в Лондон е извършило ДНК тестове за конско месо, бе през 2003 г., когато следи бяха открити в колбаси, на които не бе обявено подобно съдържание.

Първите данни за проверки на смляно и кълцано месо ще бъдат обявени в петък и прогнозите са, че те ще разкрият още случаи.