Отчаян сирийски бежанец е дръзнал да се гмурне под масивните вълни и да плува седем часа, за да стигне от Турция в Гърция, а историята му разказва в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Амеер Мехтър нямал достатъчно пари, за да плати на контрабандисти да го транспортират до Европа, след като неговото семейство изгубило дома си и останало без пукната пара след петгодишната гражданска война в родината му.

По-рано Мехтър бил в сирийския национален отбор по плуване в Дамаск и решил, че единственият шанс за нов живот в ЕС е да преплува близо 7 километра в морето от Турция до гръцкия остров Самос.

Бежанецът, чиято възраст не се съобщава, се подготвял месеци за опасното пресичане. Той бил обучаван всекидневно от треньор по плуване покрай бреговете на ливанската столица Бейрут, където живял след бягството си от Сирия през май.

Амеер се гмурнал в опасното предизвикателство през нощта, като повече от час дебнел удобен момент, за да не бъде хванат от турските полицаи, които патрулирали по брега.

Той трябвало да започне да плува веднага щом влезе във водата само по плувки, шапка за плуване, очила и щипка за носа. На кръста си вързал шепа лични вещи, телефон, няколко флашки със снимки на семейството му и родината.

"Всяка секунда от пътя си мислих, че ще умра", разказа сириецът, който вече се намира в център за бежанци в Швеция.

"Но аз продължих. Просто гледах бреговете пред мен и си мислех : Там е моето бъдеще", разказа мъжът. На брега на Самос той бил фотографиран с широко протегнати ръце и голяма усмивка.

Неговото изпитание , обаче, било далеч от своя край, тъй като трябвало да ходи повече от 10 километра мокър до пристанището, където да бъде официално регистриран като бежанец.

Цял месец Амеер живял по бежански лагери, докато не се качил на влака за Швеция с група други имигранти. Сега той живее е скандинавската страна и казва, че подвигът му далеч не е уникален.

"Не съм единственият, който е направил подобно нещо", заяви сириецът, който дори създал група във Фейсбук, за да помага в подготовката на останалите, които искат да преплуват до Европа.

"Помагам им какво да мислят, какъв да им е подходът, какво да вземат със себе си. Но в момента никой не плува, защото водата е прекалено студена", разказва Амеер.