Сирия е решила да изгони посланиците на Съединените щати, Франция, Великобритания, Швейцария, Турция, Италия и Испания, както и шарже д'афер на България, Белгия, Германия и Канада, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на министерството на външните работи, съобщи БТА.
От българското Външно министерство потвърдиха.

17 дипломати са обявени за персона нон грата. Повечето от тях вече бяха отзовани от своите правителства, отбелязва Ройтерс.
Всяка от въпросните западни държави обяви миналата седмица, че гони ръководителя на съответното сирийско дипломатическо представителство в отговор на клането на 108 души, сред които 49 деца, в Хула и продължаващото избиване на цивилни в Сирия.

В комюникето, в което обяви за персона нон грата западните дипломати, сирийското министерство на външните работи дава да се разбере, че режимът в Дамаск остава готов за разговори за възстановяване на дипломатическите отношения с техните страни.
"Сирийската арабска република все още вярва в значението на диалога, основан на принципите на равнопоставеността и взаимното уважение", се подчертава в текста.
"Надяваме се, че страните, които инициираха тези стъпки, ще възприемат тези принципи, което ще позволи (нашите) отношения (с тях) отново да се нормализират."

България даде миналия вторник срок от 72 часа на временно управляващия сирийското посолство в София Салах Сукар да напусне страната. Министерството на външните работи освен това реши да оттегли дипломатическия персонал от посолството ни в Дамаск и да преустанови временно дейността на българското дипломатическо представителство в сирийската столица.

Над 2000 сирийци са потърсили убежище в Турция през последните три дни, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Според официалните данни на Турската служба за бедствия и управление на извънредни ситуации броят на сирийските бежанци в лагерите в Югоизточна Турция е достигнал 26 747 души.