По думите му обстановката в Сирия се е превърнала в "най-тревожния въпрос за международната общност", съобщи БТА.

Бан Ки-мун призова сирийското правителство да осигури безпрепятствен хуманитарен достъп и прикани международната общност да настоява за спиране на насилието. Според него при смазването на въстанието в Сирия са загинали повече от 8000 души.

Преди дни обаче Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че жертвите от началото на бунта срещу президента Башар Асад са над 9000, повечето от които цивилни.

Днес Съветът за сигурност на ООН обсъжда френска проектодекларация с призив към сирийския президент Башар Асад и опозицията "да приложат изцяло и незабавно" мирния план, предложен от специалния пратеник Кофи Анан. Планът на Анан включва прекратяване на насилието, хуманитарна помощ за населението, освобождаване на затворниците и оттегляне на силите за сигурност от бунтуващите се градове.

Същевременно външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че в  сирийското пристанище Тартус няма никакви руски бойни кораби, каквито съобщения бяха разпространени преди дни, предаде ИТАР-ТАСС.

"Информациите са чисто и просто измислици. Потвърждавам това. Не знам какви противоречия сте открили в коментарите на военноморския флот и министерството на отбраната" на Русия", допълни Лавров.

По думите на руския външен министър в Тартус се намира руски танкер, осигуряващ зареждането с гориво на корабите от Черноморския и Северния флот на Руската федерация, които работят в Аденския залив в рамките на антипиратските мерки.

"На борда на този танкер, както и на борда на всички граждански спомагателни съдове при антипиратска операция има подразделение за охрана. В случай че пирати атакуват невоенен кораб, охранителите ще помогнат да не се допусне превземане на кораба", каза Лавров.

Той заяви още, че Москва е готова да подкрепи предложенията за Сирия на Кофи Анан, в това число и във вид на резолюция. Според Сергей Лавров предложенията на Анан за Сирия не трябва да бъдат ултиматум, а трябва да бъдат одобрени от Съвета за сигурност на ООН като основа за разрешаване на сирийската криза.

Сирийската армия обаче отново обстрелва с танкове квартали на град Хама в опит да изтласка бойците на бунтовническата Свободна сирийска армия, предаде Ройтерс, като се позова на източници от опозицията. Армейският обстрел е бил съсредоточен върху централния квартал Хамидия, където през нощта бяха извършени акции за залавяне на бунтовници, и западния квартал Баб Кибли.

Девет души са загинали, а десет са били ранени тази сутрин при обстрел в различни райони в Сирия, казаха активисти и правозащитници, цитирани от ДПА. Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека при атаки в Растан и Халидия в централната провинция Хомс са били убити седем души. Един човек е загинал в източната провинция Дейр аз Зур, а друг - в централната провинция Хама.

В Дамаск са затегнати мерките за сигурност след ожесточените боеве вчера в квартал Мезза. В събота 27 души загинаха, а над 140 бяха ранени при атентати, които разтърсиха сирийската столица.