Очаква се жертвите да се окажат повече, тъй като 50 от ранените са в критично състояние.

По-рано опозиционни активисти, цитирани от Ройтерс заявиха, че загиналите са до 200 души.

"Няма начин да се разбере колко са убитите. Когато отидох там, успях да видя само купчини от тела върху земята. Имаше жени и деца", казал Самер ал Хамауи, активист от града и допълни: "Има също десетки ранени."

Град Халфая бе превзет от бунтовниците миналата седмица като част от настъплението им към нови територии в продължаващото 21 месеца въстание срещу режима на президента Башар Асад, посочва БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Друг активист казал, че жители от града проверяват телата, за да изведат ранените. Хамауи, който говорел чрез Скайп, качил видео с десетки трупове, наредени до купчини отломки край бетонна сграда. Ясно се чували писъците на хора. Автентичността на видеозаписа не може да бъде проверена.

Режимът ограничава достъпът на медии в Сирия. Според опозиционните активисти на опашка пред фурната е имало хиляди хора. Недостигът на гориво и брашно доведоха до свиване на производството в цялата страна и често сирийците чакат с часове, за да си купят хляб.

Базирана в Ню Йорк правозащитна организация Хюман райтс уоч неотдавна осъди въздушните удари по фурни за хляб в Сирия, напомня Ройтерс.