С оглед на големия медиен отзвук и за да се избегнат всякакви спекулации, че това е целенасочен акт срещу медия, сме указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на КТБ АД - в несъстоятелност, се посочва в съобщение до медиите.

Вижте снимки >>>

"Това едноседмично отлагане е по изключение. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит, и да уреди взаимоотношенията си с "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност", отбелязват синдиците.

Те добавят, че след изтичането на едноседмичния срок, ще продължат с всички позволени от закона действия да защитават имуществото и кредиторите на КТБ АД - в несъстоятелност, на които се дължат милиарди.

На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец, пише в съобщението.

В предишно прессъобщение синдиците заявяват, че са предприели законови действия за събиране на своите вземания по реда на Закона за особените залози.

От длъжника не бяха предприети каквито и да е ефективни мерки в тази насока, единственият възможен начин за защита интересите на "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност и нейните кредитори бе да се пристъпи към принудително изземване на заложеното оборудване, което е и задължение на синдиците, се отбелязва в съобщението.

"Този панаир нито е в синхрон с моето управление, нито със стабилността, спокойствието, което царува в държавата", заяви премиерът Бойко Борисов по телефона в ефира на TV7.

Реакция на Фонда за гарантиране на влоговете

Няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо ТВ7, коментира на извънредна пресконференция председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ Радослав Миленков, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос Миленков заяви, че подобни действия ще бъдат предприети и спрямо други длъжници на банката. Това не е първото и няма да е последното действие, което ще се предприеме с цел защита на кредиторите на КТБ.

В случая с днешните действия в ТВ 7 обаче става въпрос за събиране на текущи задължения по кредит което е нещо различно, добави той.

ЧСИ: Не съм целял да спира медиата

Частният съдебен изпълнител Неделчо Митев не е искал масово полицейско присъствие в сградата на ТВ7. Митев обясни пред журналисти, че практиката била със съдебен изпълнител да има по един-двама полицаи.

Колкото до това по какъв ред се изземват вещи от длъжници, Митев обясни, че няма практика да се следва списък по ред. Нямало такова законово задължение, започвало се от най-скъпите вещи.

В случая с ТВ7 списъкът е с около 200 пункта, като сървърът е във втората половина.
Според Неделчо Митев решението да се изземе първо сървърът на медиата било на юриста на КТБ Кристина Димитрова.

Митев не видя процедурни грешки в действията днес и обясни, че няма за цел да спира излъчването на телевизията, до каквото щеше да се стигне при изземване на сървъра - обясниха от телевизията.