На 10 септември 2012 г. ЗАО "Атомстройекспорт" увеличи иска си  по делото, намиращо се за разглеждане в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж, съобщават от компанията. Първоначалният иск на руската страна бе за 58 млн. евро. 
 
Увеличението на иска е във връзка със спирането на проекта, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети. Искът включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването на удължения цикъл на изработване, щети и др.

"Атомстройекспорт" в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване за удължения цикъл на изработване, срокът за производство на  което е от 6 месеца до 3 години, според позицията на руската компания. 
 
По-голямата част от оборудването е изработена и се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК ЕАД да го приеме. "Атомстройекспорт" е финансирала поръчката не само чрез аванса, получен от НЕК ЕАД, но и с кредитни средства. 
 
Юристи на Националната електрическа компания проучват в момента какви са основанията на руската компания "Атомстройекспорт" да увеличи иска срещу страната ни.
 
В края на март икономическият министър Делян Добрев обяви, че руският строител на атомни електроцентрали „Атомстройекспорт” няма да търси компенсация от България, след като София се е отказала от плановете си за строежа на АЕЦ „Белене”. Тогава от БСП предупредиха, че искът на руската страна може да стигне 1 млрд. евро.

НЕК пък е внесла насрещен иск в Арбитражния съд в Женева срещу  "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" за 61.8 млн. евро за продадено старо оборудване в "Белене", което вече е инсталирано в руска ядрена централа. 
Само преди месец от Български Енергиен Холдинг обявиха, че обмислят емисия еврооблигации, с парите от която да бъдат платени заемите на НЕК по разходите направени в АЕЦ Белене.

Реакции
Няма никакви основания за иска и няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна, каза министърът на икономиката Делян Добрев пред журналисти днес в Ерусалим. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с Росатом и Атомстройекспорт. Ние сме изготвили нашата защитна позиция. Работим с най-добрата адвокатска кантора в света за дела срещу Русия, каза още министърът. 
 
Той припомни, че през 2006 година е проведен конкурс, който е бил опорочен от самото му начало. По думите му днешната ситуация е в резултат от извършено тогава предателство срещу българската държава. Министърът призова прокуратурата да излезе със заключения по проверката както за конкурса, така и за допълнителните споразумения. Добрев призова Народното събрание да сформира временна парламентарна комисия.

Парите за тези обезщетения на този иск на "Атомстройекспорт" ще го плаща всеки един от нас, заради безотговорна политика, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. 
 
"Тук не става дума за ефимерни или морални щети. Става дума за конкретни разходи, направени от руската страна или които руската страна е заплатила на подизпълнителите, включително чуждестранни, като концерна "Карсиб". Естествено е, че тези разходи на "Атомстройекспорт" трябва да бъдат възстановени, защото това са реални пари, които вече са платени", категоричен е говорителят на "Росатом" Сергей Новиков. Освен това той отрече да не е имало инвеститорски интерес към проекта. "Инвеститори имаше, при това в този вид, който искаше българският възложител: руски инвеститор, но с миноритарен дял /под 51%/; плюс европейски инвеститор /френската "Алтран" и финландската "Фортум".