Дянков уточни, че ако няма излишък няма да има възможност за такива коледни добавки.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов също допусна коледни добавки, като уточни, че решението ще се вземе до края на ноември.
"Засега приходите (в бюджета и НОИ - бел. ред.) вървят добре и аз съм убеден, че ако така продължава, ще имаме възможност да разпределим и коледни добавки за най-ниските пенсии през следващата година, но това ще стане ясно в края на месец ноември. Аз се надявам да има такива заделени средства, за да можем да подпомогнем хората в зимния период", заяви Младенов пред БНР.

Средствата за образование през 2013 г. ще се увеличат с още 20 млн. лева и парите за това ще се вземат от вероятните по-малки лихвени плащания в бюджета догодина, стана ясно още от думите на Дянков. Парите ще се използват за увеличаване на разходните стандарти в средното образование, стана ясно на среща с учителския синдикат.  

По думите на Янка Такева синдикатът ще настоява всички средства за увеличаване на единния разходен стандарт да отидат за заплати в детските градини и училищата. Тя увери, че приходите по Бюджет 2013 както и връщането на някои придобивки в образованието, които те са имали, но са им били отнети от Тройната коалиция, ще продължат, цитира я "Кросс". Ще бъде отправено и предложение да се поемат пътните разходи на социално слабите ученици до 18-годишна възраст. От 1 януари 2013 пък всеки учител ще получи 320 лева, с които да се закупи представително облекло.

В последния месец са проведени три аукциона и лихвите, постигнати на тях са доста по-ниски от тези в предишни години, обясни министърът. Това е благодарение на две причини. Главно благодарение на успешната емисия еврооблигации, която свали с много рисковата премия на страната. Втората причина е по-благоприятното положение в цяла Европа.

ЕК в последния си доклад от тази седмица казва, че се предполага, че следващата година ще бъде по-благоприятна за цялата европейска икономика, отколкото предишните резултати. На база на тези нови данни се смята, че може да се заделят допълнителни 20 млн. лева за средното образование, за да се достигне общо 100 млн. лева допълнително в системата на единния разходен стандарт.

Министър Атанасова и 20 милиона да иска, и 200 млн. да иска – все няма да й стигнат. Така пък министър-председателят Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали ще бъде удовлетворено искането на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова за допълнителни 21 млн. лв. към бюджета за здраве.
ИЗБРАНО