Това обяви американският журналист Глен Грийнуолд, който е получил документи за шпионажа на високо ниво от бившия сътрудник на агенцията Едуард Сноудън, предаде АП, цитирана от БТА.

По-рано тази година Сноудън направи своите разкрития за американските програми за следене именно чрез Грийнуолд, който работи за британския вестник "Гардиън".
След избухналия скандал Сноудън избяга от САЩ и получи убежище в Русия.

В предаване, излъчено вчера по бразилска телевизия, Глен Грийнуолд разкри, че според документи с дата юни 2012 г., които е получил от Сноудън, американската разузнавателна агенция е шпионирала Пеня Нието, докато още е бил кандидат за президент на Мексико.

В случая с Дилма Русеф има данни, че АНС е имала достъп до съдържанието на нейните комуникации. В един от тези документи американската агенция се стреми да получи "по-голяма яснота за методите на комуникация и за събеседниците" на Русеф чрез програма, която позволява достъп до цялото съдържание на дейността й в интернет.

Дилма Русеф, която бе планирала да замине на държавно посещение във Вашингтон през октомври, свика работна среща вчера, за да бъде разискан този въпрос, посочва бразилската телевизия Глобо.

"Ако се установи, че тези факти са верни, ще се окажем в недопустима и неприемлива ситуация, която може да бъде квалифицирана като явно нарушение на суверенитета на нашата страна", заяви министърът на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу.

АНС също така е следяла електронната кореспонденция и телефонните съобщения на Енрике Пеня Нието, който пое президентските функции през декември, по времето, когато той е бил фаворит за президентския пост в Мексико. Особен интерес са представлявали съобщенията, в които Нието е обсъждал имената на евентуалните бъдещи министри.

Бразилия и Мексико са част от една група държави - заедно с Египет, Индия, Иран и Турция - за които американската дипломация няма еднозначна позиция към коя категория спадат ("приятели, врагове или проблеми").