"Днешният ни ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес, в нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца", каза президентът Росен Плевнелиев на Шипка.

Той призова българите към достойна работа, мъдрост и надграждане пътя на националния идеал за европейско развитие и просперитет.

Държавният глава отбеляза смелостта на достойни български, руски, финландски, румънски и войни от други националности, които се пребориха България да е свободна.

"Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им. Нека сегашното и бъдещото поколения знаят с какви идеали са се въодушевявали техните предци в мрачни за народа времена. Нека помнят саможертвата, с която българските герои са се борили за националния си идеал", каза той.

Росен Плевнелиев, който е и патрон на празненствата за отразяване на подвига на героите от Шипка, изтъкна в словото си, че се гордее, че в последните две години Шипченските празненства са отбелязани като общонационални.

"Искам да благодаря на всички кметове, на всички областни управители, на всички, които просветено работеха денонощно и родиха толкова много инициативи", каза президентът.

Президентът благодари в словото си на председателя на НС, на вицепремиера по икономическите въпроси и много други държавници и народни представители, от всички парламентарни представени политически сили, които са се отзовали на поканата, и с които заедно са организирали тези празненства.

"Показваме с действията си, че националният идеал е общ, че нашата кауза е обща, че историческата памет ще бъде надграждана и се надявам, че и по националните приоритети ще действаме по същия начин, който действахме и сега, защото следващото поколение на България очаква именно това от нас – отговорност и надграждане", посочи държавният глава.

Волен Сидеров атакува

Лидерът на "Атака" коментира и думите на президента, който благодари на всички политици. "Той би трябвало да ми благодари, че аз съм човекът, който му помага да обясни своите участия в съмнителен бизнес, офшорни фирми, пране на пари. Ако за това ми благодари - с право, защото му помагам да изчисти името си, но той не иска да го направи", каза Волен Сидеров.

Той заяви, че като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, ще има изострено внимание по случая с проверката на връзките на  държавния глава с офшорна компания.

Лидерът на "Атака" изрази недоволство, че името на партията му не е споменато при поднасянето на венците на церемонията на връх Шипка.

По-късно на върха имаше и възстановка на боевете, която бе наблюдавана от хилядите хора, качили се на върха, за да почетат годишнината.

Вижте снимки