Така нито една от вилите, построени в чашката на язовир "Искър", няма да бъде разрушена, пише в. "Сега". Вчера ДНСК махна бунгало от 27 кв.м., което се оказа собственост на възрастно семейство.

Става дума за около 20 масивни постройки и всички разполагат с нужните строителни разрешения или вече са се сдобили с т.нар. актове за търпимост, съобщиха вчера служители на Столична община.

Актове за търпимост по закон се издават за строежи, започнати преди 1998 г. и декларирани пред съответните органи. Декларирането е можело да бъде направено до 2003 г. Отделно от това през 2001 г. е взето решение, че всички строежи, започнати преди 1987 г., могат да минат процедура по узаконяване.
По този начин във вододайните зони на много язовири са построени вили, въпреки че според ЗУТ за незаконни се смятат всички строежи върху сервитут на съоръжения.

Инж. Стоян Благоев, началник на РДНСК Югозападен район, обясни,  че по закон постройки не могат да съществуват само в А и Б зоните в чашките на язовирите, т.е. най-близо до водата, а строителство се допуска в т. нар. C зона.

В района на Искърското ханче ще бъде съборена само една луксозна вила. Според Калин Балкански, шеф на строителната фирма, наета да премахне незаконните обекти, тя е в списъка за събаряне, но служители на район Панчарево заявиха, че при тях няма заповед за премахването й.

Сред постройките, нито една от които не е предвидена за събаряне, са сграда, за чиято собственост претендира руското посолство и почивна станция на Министерския съвет, пише в. "Дневник". За първата ДНСК е направила запитване чрез Външно министерство, за да се изясни статутът на имота и как ще се процедира.

За почивната станция на правителството местни хора разказаха, че представители на МС в базата дори не пуснали концесионера "Софийска вода" да огради вододайната зона, защото глиганите, които отстрелвали, нямало откъде да пият вода.

Стоян Благоев обясни, че още тече проверката на постройките за целия район на язовира. През 2006 г. са били издадени 160 заповеди за премахване, от които 60-70 все още са в съда.
"Удостоверенията за търпимост винаги могат да се преразгледат, ако са издадени неоснователно", коментира бившият строителен зам.-министър Савин Ковачев. Единствената пречка, според него е, че в закона няма ясни срокове за процедурата, а и досега никога не са предприемани такива действия.

Запитан за незаконните постройки на руското посолството и станцията на Министерски съвет в чашата на язовир "Искър" по-късно министър Росен Плевнелиев насочи журналистите за въпроси към кмета на община Панчарево.

При втората проверка на строежите около яз. "Искър" досега са установени 285 строежа, каза пред журналисти кметът на "Панчарево" Светослав Митрев. Той уточни, че около язовира сега се събарят строежи с влезли в сила постановления за премахване до 2007 г., а втората проверка има за цел да проучи и уточни по-обстойно необхванатите при първата проверка строежи, както и редовността на документите им и дали има административни нарушения при строителството.

Според Митрев проверката за използването на имотите не е ефективна, тъй като това става в работното време на администрацията, а тогава в имотите или няма хора, или отказват да съдействат. "Ние трябва да установяваме дали се използва сградата по това дали има пране на балкона, колкото и грубо да звучи", посочи Митрев.

Последна актуализация в 15.20 ч.