Това съобщи официалната осведомителна агенция КЦТА, на която се позова БТА.
Решението е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, забраняваща на Северна Корея да извършва ядрени дейности и изстрелвания на балистични ракети.

Операцията е насрочена за периода между 12 и 16 април, заявил говорител на Корейския комитет за космически технологии. Основателят на КНДР е роден на 12 април 1912 година.

Ракета "Унха-3" ще изведе на орбита спътник за наземно наблюдение, построен от Северна Корея и наречен "Кванмионсон-3", уточнил говорителят. Според КЦТА този спътник е необходим за икономическото развитие на страната и изстрелването му е в рамките на използването на космическото пространство за мирни цели.

В отговор на намеренията на Северна Корея, Южна Корея обяви, че евентуалното изстрелване на сателита ще е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, приета след опита с ракета на Пхенян през 2009 г., и ще е заплаха за националната сигурност.

"Ако Северна Корея изстреля "работещ сателит", както обяви, това ще е очевидно нарушение на резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява всякакви опити с балистични ракети", се казва в изявление на южнвокорейското външно министерство.

Япония също поиска Северна Корея да се откаже да изстрелва сателит.

САЩ осъдиха като "крайно провокативен" плана на Северна Корея. Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд посочи, че планираното изстрелване представлява проблем за сигурността в региона. Ако Пхенян изпълни намерението си, ще постави под въпрос постигнатото преди няколко седмици споразумение със САЩ за предоставяне на храни срещу отстъпки в ядрената сфера. САЩ са започнали консултации с партньорите си в региона как да реагират на севернокорейския план.