В Пазарджишкия окръжен съд беше проведена видеоконферентна връзка с професор Мартин Щайнхлехнер от Австрия, предаде БНР. 

Той е направил ДНК експертиза на веществени доказателства по делото "Белнейски" след поръчка на Върховната касационна прокуратура. Професорът потвърди досегашните си заключения, че в изследваните материали е открита биологична следа по родов признак на най-малко двама мъже.
Според професора, веществените доказателства са съхранявани правилно и са годни за по-нататъшни експертизи.

Съдът допусна искането на защитата да се предостави съдебно-медицинска справка за експертиза, направена по искане на следователя по делото Веселин Мартински.
Преди дни той заяви, че Националната следствена служба разследва втори мъж като заподозрян за убийството на сестрите Белнейски.

Пазарджишкият окръжен съд разпита за втори път експерта от Националния институт по криминология и криминалистика Иван Иванов, извършил съдебно-медицинска експертиза ДНК-експертиза през март 2006 г., пише Дарик радио.

Според заключението, липсва достатъчно материал за изолиране на ДНК-профил от изследваните дрехи на сестрите за остатъци от кръв и сперма. Експертът бе категоричен, че ноктите на момичетата не са били обект на изследване, заради туша положен върху тях. Иванов обясни, че две години по-късно от ноктите на Росица Белнейска е извлечен годен ДНК-материал.

По думите му, след извършени експерименти е приложен нов метод на изследване и през 2008 г. чрез него успешно е извлечен ДНК-профила на извършителя.

Следващото заседание по делото „Белнейски" ще бъде на 18 май. Пред съда ще застанат свидетелите Румен Дупарински и Антон Стефанов - затворници в Бобов дол, принудително ще бъде доведен ключовият свидетел Владимир Славов-Иширковеца.
По-късно ще бъде проведена видеоконферентна връзка с Бирмингам, Великобритания, с вещи лица, изготвили експертиза по делото.