Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност днес, че може да се направи обосновано предположение, че двама от извършителите на терористичния акт са принадлежали към военното формирование на ливанската шиитска групировка. Според него налице са данни, че те са били финансирани именно от "Хизбула".

"Призовах няколко пъти и представителите на службите на заседанеието, да кажат какво ще последва, доколко ще се засилят рисковете. Призовах правителството да не го прави в този момент, докато разследващите органи не си приключат работата, защото ясно беше казано и от главния прокурор, че много от тези неща, за които докладва вътрешният министър, са оперативна информация. Трудно може да се говори за окончателни и категорични доказателства", заяви Станишев, цитиран от БГНЕС..

"Г-н премиерът каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани и създава изключително големи допълнителни рискове. Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност ", добави лидерът на левицата и предшественик на Бойко Борисов.

Според него това е направено под външен натиск. В отговор на въпрос от кого - Вашингтон, Тел Авив, Москва или Брюксел, той отговори, че чевидно не е от Москва и Брюксел.
Станишев подчерта, че очевидно правителството е избрало политическия подход да огласи версия, която беше заявена от Израел още в първия ден след атентата, когато не беше започнало разследването. Той припомни, че през изминалите месеци неведнъж Борисов и Цветанов заявяваха, че биха обявили резултатите от разследването само при категорични доказателства, които ще издържат в съда.

"Вече 10 години, откакто участвам в КСНС, това е първото заседание, на което членовете нямаха възможност предварително да се запознаят с писмените доклади на институциите. Това е безпрецедентно само по себе си. Това не е сериозен начин на работата и отговорност за това носи правителството", коментира още лидерът на БСП.
В началото на заседанието президентът Росен Плевнелиев обяви, че докладът е с гриф "Поверително" и няма право да го размножи.

Сергей Станишев коментира, че след атентата в Бургас досега има още два сериозни пробива в системата на сигурността - нападението срещу Ахмед Доган и стрелбата пред Съдебната палата.

Междувременно "Атака" излезе с прессъобщение, че не приема тезата за "Хизбула". Според лидера на партията Волен Сидеров докладът на Цветанов не е приет от председателите на нито една от парламентарните групи извън на ГЕРБ, защото в изложенията на вътрешния министър няма никакви преки доказателства. Сидеров смята, че с това необосновано твърдение управляващите въвличат България "в една геополитическа игра, в която ако правителството и президентът позволят да влезем, ще има опасни последици за страната ни". Според него те изпълняват политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон.

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов и член на Комисията по вътрешна сигурност пък коментира, че е свършена доста работа, но е хубаво следствените органи да продължат в тази посока заедно с партньорите си от Европа и САЩ и тогава евентуално вече да се каже категорично кой стои зад атентата.

Според Бакалов докладът на външния министър Николай Младенов за националната сигурност е бил повърхностен - не била засегната обстановката в Близкия изток и резултатът, който може да има за нашата национална сигурност и икономика.
"Външният министър може би не осъзнава какво точно трябва да върши. Притеснява ме и това, че ръководителят на изпълнителната власт си задава въпроса защо са ни нападнали, при положение, че са минали над шест месеца от извършването на атентата и при положение, че по Конституция той ръководи националната сигурност”, допълни Бакалов.

Междувременно външният министър Николай Младенов събра посланиците на арабските държави, за да ги запознае с позицията на България. Той обяви, че разчита на добрите отношения с Ливан и ще търси съдействие от страната. Ливанският премиер коментира междувременно, че е сигурен, че българските власти ще направят сериозна оценка на резултатите от разследването и обяви готовност за сътрудничество.

Анкета: Има ли заплаха за България след разкритията за атентата в Бургас?