Досегашният лидер на ПЕС Поул Нюруп Расмусен се оттегля от поста преждевременно по здравословни причини, уточниха от партията, на която се позова БТА.

За мен първият ангажимент е БСП, заяви председателят на партията Сергей Станишев пред български журналисти в Брюксел, след като бе избран и за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той добави, че БСП е негова кауза и ще продължи да работи за нея, но същевременно би било непростимо да се пропусне отношението и жеста на подкрепа с предложението да оглави и ПЕС. По неговите думи от новата позиция ще може да бъде свършена повече работа за България в европейските институции. Станишев коментира избора си като много голяма чест лично за него, както и като израз на доверие към БСП в последните 10 години в средите на ПЕС, и като признание за България. Мисля, че това е потвърждение и подкрепа за процеса на модернизация на БСП, а е добре и за България с възможността страната ни да поставя своите позиции на европейско ниво чрез второто по големина европейско политическо семейство, отбеляза Станишев.

Според привърженици на Станишев в БСП високата позиция в ПЕС ще укрепи лидерството му в соцпартията, а според негови противници това ще е достойното му оттегляне от председателското място в столетницата.

Като лидер на БСП мога да дам много повече, отколкото преди, заяви в началото на месеца Станишев и добави, че ще се кандидатира за председател на следващия конгрес, дори Георги Първанов също да се кандидатира.
Президентът Първанов вече обяви, че се завръща в БСП след изтичането на мандата му през януари и че ще участва в следващия конгрес на партията.

Това е едно страхотно признание за Станишев като лидер на БСП, като политик и, разбира се, страхотно признание за БСП, отбеляза Ангел Найденов, член на националното ръководство на партията. Найденов каза още, че е възможно Станишев да бъде избран и за редовен мандат като председател на ПЕС, но това зависи от него. Той смята, че лидерът на БСП трябва да заяви претенцията си за редовен мандат като председател на ПЕС.