Станишев е казал това по повод информацията, представена от Найденов за приятелката му Моника Йосифова в предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян. Найденов разказа за сделка със земи по Черноморието, в която била замесена тя. През 2008 година две фирми придобили 140 декара земи край Камчия на цена от 17 лева за квадратен метър, а през 2009 година земята е препродадена за 4,5 милиона лева на трета фирма, в чиято управа е г-жа Йосифова, заяви министър Найденов.
В отговор Станишев заяви: "Мирослав Найденов е известен лъжец, преди една седмица се опита да въвлече брат ми затова, че е правил замени. Брат ми няма един квадратен метър на българското Черноморие и същото важи и за Моника".

„Правя го за първи път. Откакто съм министър, многократно съм обиждан, набеждаван и какво ли не. Няма да допусна потомци на партиен елит, управлявал държавата ни десетилетия, тогава, когато заради подобни определения хората отиваха в затворите – Белене, Ловеч, Скравена, където биваха убивани, след това изяждани от прасетата - потомци на този партиен елит да си позволяват безнаказано да раздават епитети днес. Затова в името на хората, които са загинали в тези лагери, в името на хората, които са били репресирани от същия партиен елит, чийто потомък в момента е г-н Сергей Станишев, аз ще заведа това дело и се надявам да бъде спечелено”, заяви Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".
„Той си позволи, само преди няколко дни, да обиди и евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, наричайки го „дребен хулиган”, продължи министърът.
За това, че е бил наречен така на излизане от телевизионно студио в първите дни на годината призна самият Ковачев.

Найденов коментира, че може да докаже думите си с документи от Търговския регистър.
„Не твърдя, че г-жа Йосифова е купила тази земя, а че има участие във фирмата "Експат Бета", която я е закупила. През 2009 г. фирма, в чиято управа са Моника Йосифова, Иван Тодоров – собственик на "Сиела", и съпругата на бившия министър Николай Василев, са изкупили 140 дка по устието на река Камчия. Това са половината разпоредителни сделки по морето след 2008 г., тези земи са с оценка над 5 млн. евро", уточни Найденов.

Той добави, че с решение на Министерски съвет при предишното управление са разглеждани много сделки за изваждане от горския фонд - 1364 дка по 9 лв. 40 ст. от 2008 г. край Варна, 1339 дка в същия район за същата цена на същата дата, през август 2008 г., 560 дка отново до Варна, на 16.09.2008 г. 1048 дка отново край Варна.
„Това са решения, взимани от Министерски съвет и г-н Станишев в качеството му на премиер. Нека той да отговри как са взимани тези решения", призова Найденов.

Той направи този коментар, след като обяви официално, че в документацията спорният терен в Несебър не фигурира като дюни. Това показала проверката на процедурата за изключването на терена от горския фонд и продажбата му, при която не са установени нарушения.