В Закона по досиетата има точно регламентирани правила по какъв начин се придобива информацията, се анализира информацията и кой има право да я поднесе в обществото. В случая тези правила са нарушени като цяло, заяви Евтим Костадинов.

Не коментирам кой ги е нарушил, това е въпрос на прокуратурата и се надявам тя да вземе отношение и то не само по този случай, допълни Костадинов.

Конкретно в случая с публикациите за досие на Станишев, което той вчера окачестви като "фалшификат", Костадинов заяви: "Тук става дума за една манипулация".

Председателят на Комисията по досиетата каза още, че е направена проверка и след като медиите са публикували материалите за досие на Станишев. "Този регистрационен номер не дава този псевдоним, който трябва да даде в регистрацията. Този псевдоним като име също не отговаря на регистрацията. В картотеката на Комисията има само един псевдоним с такова наименование, който нито съвпада по години, нито съвпада по име, абсолютно е проверен, така че става дума за манипулация", заяви Костадинов.

Той отказа да съобщи на кой е оповестеният псевдоним "Московеца". Костадинов уточни, че "господинът не е публична личност" и Комисията няма права да оповести неговото име.

Сергей Станишев е проверяван и като лидер на БСП, и като министър-председател, и като народен представител в 41-ото НС, проверката е установила "абсолютно нищо", посочи Костадинов. Сътрудничество към каквито и да е служби не е установено, заяви още веднъж той.

В специално изявление председателят на БСП Сергей Станишев поиска прокуратурата да разследва кой е изготвил фалшификат срещу него. Вчера той заяви, че разпространената фалшива информация е конкретен пример за черен PR насочен срещу политическия опонент и опит за манипулация на българските избиратели.

"Припомням, че в коментар за Досието "Буда" бившият премиер Бойко Борисов се обърна към журналистите: "Ако искам, това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките". Очевидно Борисов е имал предвид не журналистите в България, а мен", каза още лидерът на БСП.