Г-н Борисов няма как да не си спомня своята фраза от 2009 г. за лошия човешки материал – сега това се повтаря. Нищо старо не са забравили, нищо ново не са научили, вечно някой им е виновен, отбеляза Станишев.

"Оказа се, че фискалният резерв е опоскан, изяден от българските пенсионери", отбеляза Станишев. Ще допуснем ли да продължат да се подиграват на цяла България, попита Станишев и множеството отговори: "Не", предаде БТА.

Очевидно пенсионерите, безработните, майките, бедните българи, които не могат да си платят сметките за ток, са им виновни за техните провали. Надявам се този път българите да не бъдат излъгани, защото България не може да си позволи още 4 години безпътица, грабеж, арогантност, полицейщина и загробване проблемите на хората
, каза лидерът на социалистите.
 
Днес остро регаираха на изказването на Борисов и пенсионери, и  други политици. От партията на Меглена Кунева дори поискаха Борисов публично да се извини на възрастните хора, които е обидил с думите си.
 
Ние искаме да върнем България на хората, да почувстват, че държавата е тяхна, че работи за тях, че те могат да я контролират, че помага на всички и заедно да вървим напред. Това е смисълът на нашата кампания, подчерта още Станишев.

Днес ние откриваме нашата кампания. Тази кампания не е борба за власт, тя не е само за успех на БСП. Водим тази кампания с ясното съзнание за отговорност пред нашата родина, пред България, пред всеки един човек, за всеки човек, който иска да води по-достоен живот с перспектива за себе си, за своите близки, за цялата ни държава, посочи Станишев.
 
Ние не се затваряме в зали и не правим пищни откривания. На нас не ни трябва демонстрация на триумф на волята, която да прикрие немощта на разума. Четири години България се гърчи, гърчат се хората от един режим, който е арогантен, който е самодоволен, който опоска държавата като една орда, който наложи полицейщина и репресия, смаза дребния и среден бизнес, заличи 400 000 работни места, докара хората до мизерия, отсече лидерът на социалистите.
 
Символ на управлението на Борисов няма да са недостроените магистрали, символ за съжаление са хората-факли, хора, които посегнаха на живота си от отчаяние, от липса на всякаква надежда. Кога е било това в България? Никога, заяви Станишев.

По време на откриването на кампанията на социалистите се изказа и номинирания от Станишев за премиер, ако БСП спечели, Пламен Орешарски.

В навечерието сме на поредните парламентарни избори. Този път те се оказват изключително важни, посочи финансистът.

На тях ние българските граждани ще определим следващото ни управление. Бюлетината е дълга, предложенията са много, но алтернативите са само две. Първата е да продължим вече формираната негативна тенденция на хаос в икономическата политика и на загуба на доходи и работни места, на загуба на перспективи. Или да изберем втория път, който е да гласуваме за промяна в политиките, за насърчаване на стопанската активност, пресичане на корупцията и за по-голяма солидарност в обществото ни, заяви Орешарски.

Той подчерта, че "в тези разделни времена всеки от нас трябва да помогне с каквото може".

Приех предложението на председателя Станишев да се включа по-активно в усилията за промяна. Рисковете са огромни, но целите си струват - да съхраним страната си и да я върнем на пътя на напредъка. Да заменим отчаянието с надежда. Нашият избор е да променим пътя на нашата страна. Благодаря за подкрепата", обърна се Орешарски към левите симпатизанти.
 
Откриването на кампанията на Коалиция за България започна с концерт на известни фолклорни групи и състави на сцената в Южния парк в София.
Атрактивни клоуни забавляваха хората със смешки и уроци по сценичен грим. Около сцената имаше наредени 31 палатки, представляващи 31 многомандатни избирателни района в страната, в които активисти на левите представят на хората своите предизборни концепции и дават отговори на редица проблеми и засягащи хората въпроси.

На голямата поляна в Южния парк бяха и станалите много популярни кукли в човешки ръст на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Симеон Дянков, като костюмът на Борисов е затворническа униформа.

По данни на организаторите на хепънинга на Коалиция за България в Южния парк в София са присъствали около 20 хиляди души от цялата страна.

Вижте снимки от откриването на кампанията на социалистите