Тази идея лансира министърът на образованието Сергей Игнатов при обсъждане на промените в Закона за народната просвета в парламента, предаде БТА.

Парламентът прие въвеждането на задължителната предучилищна подготовка. Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за народната просвета, внесени от Министерския съвет, със 78 гласа "за", 7 "против" и 22 въздържали се. Предвижда се задължителната подготовка на децата да се осъществява в подготвителни групи в детските градини или в училищата, като родителите или настойниците няма да заплащат такса за обучението, но ще покриват средствата за храноден - по 1,50 лв.

В едногодишен срок от влизането в сила на измененията общините трябва да създадат условия за обхващане на всички деца, подлежащи на задължителна подготовка за училище.
Вероятно между първо и второ четене срокът ще бъде удължен.

Първоначално се обсъждаше и възможност да се удължи предвиденият 2-годишен гратисен период за въвеждане на задължителната подготовка за 5-годишните.

"Съзнателното отклоняване на деца от образователната система е много тежко нарушение. Този смешен плач за глобите в закона трябва да го изоставим", заяви Игнатов.
Той уточни, че няма защо родители, за чиито деца няма място в предучилищна група, да се притесняват, че ще бъдат санкционирани.
"Глобите ще се събират, само ако държавата е създала необходимите условия", обясни той и допълни, че проблемът засяга основно големите градове като София, Варна, Бургас и Пловдив, а в повечето от по-малките населени места има готовност моделът да заработи още тази есен.

В момента в образователната система са обхванати 84,7 на сто от 5-годишните деца. Игнатов обясни, че целта на законопроекта е да гарантира равен старт на децата при постъпване в първи клас, както и намаляване на броя на децата, които рано напускат училище.