Принудителен труд, ако детето не е на забавачка

Родители, които не пускат децата си на задължителната предучилищна група или на училище, да полагат общественополезен труд, вместо да плащат глоба.

Обратно в новината

Коментари - Принудителен труд, ако детето не е на забавачка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

може направо в концлагер да ни пращате, защо да ни питате дали сме съгласни

Няма лошо в идеята, дали ще се води детска градина или забавачка /както наричаме предучилищното образование/, не е толкова от значение, важно е какви условия се предоставят на децата - а те трябва да бъдат съобразени с тяхната възраст, физическо и психологическо развитие. А знайно е, такива условия в училищата липсват. Детските градини, на чиято територия е по-разумно да бъде т.нар. забавачка, особено в големите градове, не достигат, в малките пък, не знам, може би са запустели от обезлюдяването. Но има и един друг момент - хем задължително, хем обаче да си плащат родителите издръжката. Нещо тук не е както трябва. С една дума - хубава е идеята, но осъществяването й е обречено на нефелна организация, та затова родителите тук роптаят.

"Нито ден без гаф" - девизът на цирк "Борисов"!

......министърчето на образованието да се по образова малко............на сила няма да отнеме детството на детето ми - ако ще българско да стане

откраднат детството, те искат да ти го отнемат, за да нямаш никакво влияние във възпитанието му в любов към новите робовладелци.

Хубаво е да има възможност всички нуждаещи се деца да бъдат обхванати от предучилищната подготовка, а и училището като цяло, но принудата е остатък от тоталитаризма, както и да се замаскира и формулира. Отговорните за образованието трябва да създават разнообразни възможности, така че колкото се може повече деца да бъдат обхванати и да получават качествено образование независимо от статуса и материалното положение на семействата им, а не да си измиват ръцете с един закон за задължителна забавачка. Това е абсолютно формален подход и най-лесният начин за прехвърляне на отговорността за несвършената работа върху семействата.

аз предлагам направо в трудов лагер да ги пратим, в скревена........каква дарjва, назад кам соцiaлизма...

Извинявайте, но само държава, която предлага КАЧЕСТВО в образованието може да предлага реформа като тази!!!

Този път реално Игнатов гледа на децицата и техните семейства като на мумии. Или главата му не се оправила от снощното.., или се е пренесъл изцяло в света на мумиите. Има родители, които не желаят децата им да бъдат стресирани от 5 години. Кои са тези господа от ГЕРБ да наказват с принудителен труд. ДА, мирише на комунизъм-много мирише и вече се оляхте. Комунистите пращаха на принудителен труд хората различни- с къси поли, обичащи рок музика, момчета с дълги коси, неподчинени родители и др. (изправителните лагери му се въртят в главата заедно с мумиите на Игнатов). От къде го изнамери Борисов, от къде все такива на главата му се пръкнаха. Направи голямата каша с науката-голяма бъркотия. После подхвана университетите-Направи кашата с академичното образование-ГОЛЯМА КАША Е И сега ПОДХВАНАХА децата на 5 години. Какъв равен старт го бори-равен старт дори нямат мумиите. Вижте батакът в академичните структури сега и него оправете-не правете нови батаци. Осигурете качествено предучилищно образование и тогава пращайте на принудителни лагери родителите. Господи-от къде такива мисли им идват в главата-от Сталинските песни които пеят на пияни глави наследниците на болшевишките партии.

ИМАМ ДЪЩЕРЯ НА 16 ГОДИНИ , ТЯ СЕГА УЧИ В АТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ, НО И ТЯ Е ХОДИЛА НА ПОДГОТВИТЕЛЕН КЛАС , ПРЕДИ ПЪРВИ КЛАС, БИЛА Е 6 ГОДИШНА И ОТ 7 Е ЗАПОЧНАЛА ПЪРВИ КЛАС. ТОВА Е МНОГО ДОБРЕ ЗА САМОТО ДЕТЕ, ПОДГОТВЯ СЕ ПСИХИЧЕСКИ ЗА ГОЛЯМОТО УЧИЛИЩЕ. НО ПРОБЛЕМЪТ БЕШЕ , ЧЕ ТОГАВАШНИТЕ УПРАВНИЦИ ЗАПОЧНАХА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ЦИГАНИТЕ , НАЙ-ЛОШОТО БЕШЕ ТОВА, ИМАШЕ ЦИГАНИ КОИТО БЯХА НА 9 И 10 ГОДИНИ А БИАХА В КЛАСА НА ДЕЧИЦА НА ПО 5 И 6 ГОДИНКИ . ЗА ВСИЧКИ ЦИГАНИ ИМАШЕ БЕЗПЛАТНИ ЗАКУСКИ, ДРЕХИ ТЕТРАДКИ , МАРАТОНЛИ , УБУВКИ ДОРИ И АВТОБУС БЕЗПЛАТЕН ЗА ДА ГИ СТИМУЛИРАТ ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ.........НО ЦИГАНИНА СИ Е ЦИГАНИН, СЛЕД КАТО ПОЛУ4ИХА ДРЕХИТЕ И ВСЯКА СУТРИН ЗАКУСКИТЕ , ЗАПОЧНАХА ДА ИСКАТ И ДЖОБНИ ПАРИ И СЛЕД КАТО НЕ ИМ БЯХА ПРЕДОСТАВЕНИ , ЦИГАНИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА РЕКЕТИРАТ БЪЛГАРЧЕТАТА, И МОЯТА ДЪЩЕРЯ БЕШЕ ПОТЪРПЕВША, ЦИГАНИТЕ СА ХОДИЛИ С ДЖОБНИ НОЖЧЕТА НА УЧИЛИЩЕ И В МЕЖДУЧАСИЯТА СА ТОРМОЗИЛИ БАЛГАРЧЕТЕТА!!!! НА МОЯТА СА Й КАЗВАЛИ - УТРЕ НЕ МИ ЛИ НОСИШ 1 ЛВ. , ША ТА ЗАКОЛЯМ КАТО ЯГНЕ, ВИДИШ ЛИ ТОА НОЖ МА,ААА? И ДЕТЕТО МИ ИЗГУБИ ЖЕЛАНИЕ ДА ХОДИ В ГОЛЯМОТО УЧИЛИЩЕ.... КОГАТО ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ СЕ СЪБРАХМЕ И ИСКАХМЕ ИЗГОНВАНЕТО НА ЦИГАНИТЕ, БЯХМЕ ОБВИНЕНИ , ЗА РАЗСИЗЪМ И , 4Е ИМ ПРЕЧИМ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ В ОБШЕСТВОТО....... ИЗГОНИХМЕ ГО ОТ ТОВА УЧИЛИЩЕ , БЕШЕ ШРЕМЕСТЕН В ДРУГО И ОТ ТАМ ТЕ САМИ СПРЯХА ДА ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ....... ЗАЩОТО СА ЦИГАНИ КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ НА ЧУЖД ГРЪБ И ПРАВИТЕЛСТВАТА ИМ ПОЗВОЛЯВАТ... НА КОЕ БЪЛГАРЧЕ МУ СЕ Е ПОЛАГАЛО ЗАКУСКА, ТРАНСПОРТ, УЧЕНБИЦИ, ДРЕХИ??????? НА КОЕ??? ИЗРОДИ МРЪСНИ, АКО ИМАТЕ ДА СИ УСВОЯВАТЕ ФОНДОВЕ , НЕ ГО ПРАВЕТЕ ЗА СМЕТКА НА ДЕЦАТА, ЗАЩОТО Е ГРЯХ!!!!! СЛЕД РАННОТО ХОДЕНЕ В ГОЛЯМОТО УЧИЛИШЕ , ДЕТЕТО МИ СЕ НУЖДАЕШЕ ОТ ПОМОЩТТА НА ПСИХОЛОГ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО И ПРОДЪЛЖИ 2 МЕСЕЦА ........... АЗ СЪМ ПРОТИВ ТАЗИ ПРОМЯНА НА ЗАКОНА !!!!!!!

Този "министър" си е сбъркал министерството. Явно по-го влече вътрешното.

"Комунизмът си отива,спете спокойно деца" както се пееше в една песничка самоче мчй се връща в глобалния ни свят.Жалко че се опитват да отнемат най ценното ни-нашите дечица и да ги направят тухлички в стената на Глобалния свят.За да успява злото е нужно доброто да не прави нищо.

робовладелството се връща.

Браво Сергей! Приличаш на баща си. Не човек а желязо (без грам мозък)! Сергей Симеонов Игнатов - министър на образованието. Син е на Симеон Игнатов - секретар на Централния комитет на ДКМС и на Окръжния комитет на БКП във Видин по идеологическите въпроси

Откъде г-н министърът има право да определя къде и кога един родител да изпраща децата си? Това е нечуваното посегателство над правата на родителите и на самите деца, напомнящо за времената на Хитлер и Сталин и пропагандата им. Много от тогава не се е променило, колкото и да се опитват да ни убеждават, че сме по-свободни сега. Мисля, че и под турско не е имало такова посегателство към децата на нацията, въпреки че са вземали еничари, но тогава със сигурност българите са възприемали държавната намеса като такава каквато е--именно поругаване правата на родителите и целенасочено унищожаване на нацията.

Чудя се защо е целият този шум? Какво толкова страшно има в това, че предучилищната възраст ще бъде задължителна от 5 годишна възраст. Опитвам се да се сетя дали има дете на мои познати и колеги, което да не ходи на детска градина на тази възраст и ей богу, не се сещам за такова. Тогава какво толкова плаши и възмущава родителите, какви са тези приказки за отнето детство и т.н. Огромната част от децата на тази възраст и без друго си ходят на детска градина. Нищо лошо не намирам в това решение, напротив, мисля че ще има положителен ефект, включително за децата от малцинствата. Или чисто и просто трябва да вдигаме олелия срещу всяко нещо без да вкараме и грам мисъл преди да започнем да викаме "против".

Shefa

Няма нищо лошо в това, да ходят децата на забавачка, било то детска градина или в предучилищна паралелка. Проблема е, че местата УЖ, не достигат. Казвам уж, защото сега раждаемостта е по - слаба, а градините и яслите си седят. Всяка година излизат педагогически кадри и не виждам, кое липсва. А на всичкото отгоре, преди 2-3 седмици, самото правителство обяви, че може и за предучилищните групи, да не достигнат местата... Та?

Нищо лошо няма децата да са на детска градина на 5 год. Лошото е че на 5 ще трябва да учат вместо да си играят, а на 6 да са първолаци! Тази система беше вече изпробвана и се провали! Аз не искам моето дете да е ученик на 6! И за това ако трябва и ще положа малко безплатен труд. В България и без това повечето хора работят без пари. Друг е въпроса как се нарича принудителния труд и принудителното отнемане на деца. Какта казаха обаче преждепишещите, как ще вкарате циганетата реално там?!?Как ще съберете таксите? Как първо ще ги обезпаразитите? Смях!

Проблемът не е в това, че хората пращат децата си на детска градина или училище. Който иска да си праща децата на градина, нека си ги праща. Проблемът е, че държавата се опитва да ги ЗАДЪЛЖИ СЪС ЗАКОН да го правят, отнемайки им правото на родителски избор. Държавата ли я е грижа повече за доброто на едно дете от неговите родители и на министъра на образованието ли е да определя как аз ще възпитавам СВОЕТО дете? Тръгването на децата от 5-годишни на училище би ги отчуждило още повече от родителите им и е директна атака срещу семейството като институция. Същите тези деца от друга страна ще бъдат според училищната програма учени на толерантност към гейове, лесбийки, травестити, педофили, некрофили и какви ли още не "различни". Всичко това е само черешката на тортата в разлагащата се среда на българското училище, в което от доста време и без това царстват чалга, простотия и насилие, от които едно дете (още по-малко пък 5-годишно) не може да се предпази. Тези трите, разбира се, не са проблем за министерството, очевидно са високо ценени от "образованите" хора във властта и не следва да бъдат адресирани, защото те спомагат за създаването на една плодотворна среда за оформянето на характера на децата на нацията ни. И понеже управляващите знаят по-добре от "простолюдието" кое е добре за децата му, то последните трябва без много въпроси да им верват и да им се покоряват.

Много точно го пишеш! Само да допълня, че подробното описание, което правиш може да се обобщи в една дума - ГЕНОЦИД над българите , с главен изпълнител по културна линия -министъра на образованието!

няма да имаш влияние върху възпитанието на детето ти. То ще бъде бройлер с промит мозък от ранно детство.

раздадат кафяфите ризи на тия ????

Не знам какъв е този зор децата да тръгват на предучилищна възраст но това са просто деца , да се лишат децата от детство за мен не е нормално . Всички знаем ,че където и да работим професионалистите в която и да е работа не са повече от 10%, ако работата не е специализирана като е здравеопазването . За социалното министерство там с диплом със социална специалност въобще не трябва да говорим и не само там и така е почти на всякъде . Не знам какъв е този стремеж да изтормозим децата при положение ,че ние сме държава която не произвежда почти нищо . Разбирам ,ако работи всеки за това което е учил но това никога няма да стане в тази държава защото човека на човека е златно правило ,преди време се говореше ,че ще махнат съветника на Цецка Цачева онзи със средното образование но знае ли човек може да са го изпратили и посланник в Мозамбик . А колкото до по-учените цигани ще ви кажа : колкото по учени цигани толкова по-безработни българи тълкованието ще го оставя на вас . Няма нужда от толкова учени хора ,според мен трябва да има разбиращи хора на средно ниво , хора да работят но да знаят какво работят съответно да получават и дори доходи за тази си работа а да не им се казва : пари няма заплатите само кум минус защото е икономическа криза е как пък няма икономическа криза за началници а кризата е само за работници . Не знам дали всички български учени със световно известни успехи са тръгвали на училище на 5 лии на 6 години , дали държавата ще роди световно известни умове не знам но знам ,че повечето от децата ще дремят в училище . Това ранно тръгване на училище ми звучи като кросово бягане на пенсионери - да ще има издържали но ще има и ... А може и да съм си просто тъп !!!!!!

Прави впечатление, че много родители използват изрази като "моето дете", "право на избор", "възпитание". Но също така, впечатление прави следния факт: когато нещо неприятно се случи с "техните дечица", първото нещо, което им хрумва, е, да отправят обвинения към държавата, полицията, учителите, лекарите, разните социални институции и прочие, вече спестявайки си любимите изрази: "мое", "отговорност", "право на избор" :) Тези деца, мили майки, баби и татковци - знайни и незнайни, не са ВАШИТЕ деца. Недейте да забравяте, че тези, които страдат от неадекватността на "вашето възпитание" - в кавички, понеже и вие нямате такова - сме всички НИЕ :) включително и горките деца, които много добре знаем при какви домашни условия израстват :)) Необходимо ли е да правим дисекция на българското "семейство"...

На есен с песен - "Стани стани юнак балкански, от сън дълбок се съдуди"

абе....тия съвсем откачиха...няма ли работещи психиатри в тая...държава - ако все още може да се употребява това определение

Този господин сигурно и други такива смешки знае , ма ни ги оставя за по-късно. Тази глоба ще я вземете от ромското население , точно толкова , колкото ги глобяват в градския транспорт.

Стега бе, Сергей! какво си се захванал с нашите деца и внуци. Остави ни на мира с тези твои реформи, комплекси ли избиваш. Не бих желала моето дете или внуче да ходи от 5 годишна възраст на тази твоя забавачка. Помисли за оставка, не ставаш за министър.

интересно, колко деца има този министър, които е отгледал и възпитал. и на колко годинки са били, когато ги е дал на детска градина ...

сега за геноцида върху децата спор няма.Аз смятам ,че съм майка и искам да си гледам детето аз. а не лелка.Не искам да го правя по-зле и от еничар.Това доста хора го обясниха.Аз имам следния въпрос-То е явно ,че е за малцинствата.Уважаеми господа управляващи -живота в България не е вашия живот.Как си представяте ,че цигането ще ходи на детска градина и ще учи.Първо таксите не са само тези,второ трябва лична хигиена ,дрехи ,обувки ,някой да го води и връща.За някои среди това е непосилен разход.Искате училище въведете униформи,за да я няма тази първа бариера.После трябват телефони,тетрадки,учебници.Не мислете ,че циганите ако могат да си позволят това и то за няколко деца ,не биха ги учели.Защо мислете ,че хора ,които просят и крадат и бъркат в кофите за боклук и са на околовръсното имат по 100-200лв.месечно за дете в училище?Това са разходи непосилни и за немалка част от българите,турците,евреите, арменците с по 1 или 2 деца?Как смятате,че циганите с по 5-10 деца,ще могат да посрещнат тези нужди и техните деца да не са като прокажени между другите,защото това пак не е добре. то води до озлобяване.ВСИЧКИ ДЕЦА ИМАТ ДУША г-н Министър.Реформата за обхващане на циганите трябва да почне от друго място.Не наказвайте и без това малкото деца на България.Иначе светът е широк и никой не е длъжен да живее в една страна само.Така пак няма да интегрирате циганите,само ще изгоните и малкото останали българи.

Евала-стойностен коментар.Само да добавя ,не са им лоши идеите но не са съобразени с наличната действителност.И нетрябва да забравят както е казал народа-насила хубост не става.Трябва да убедиш хората че това е правилно.А не сметодите на Хитлер.Явно Волен им влияе зле.

Има само геноцид - циганите са само повод (допълнително целящ разделянето и противопоставянето между цигани и нецигани - всички сме българи!) Ако искаха да накарат циганите да учат в училища, има много по-елегантни начини, не с труд, а с лишаване от социални придобивки и т.н. Тук, в това предложение за промиване мозъка на децата от 5 годишна възраст (задължително, без право на мнение от родителите) лъха толкова античовещина, че се чудя тоз министър каква жена го е родила!

те за 12 години на нищо не ги yчат,интересно за 13.-14 години какви повече знания ще им дадат

Единственото хубаво от това ще е, че трябва да се появят повече заведения за малките деца, ама съдейки от другите действия на превителството няма да стане. Как беше - "да добре, точно така, ама надали..." :-))))) Поредния Бойков кюор фишек!!!

Господа, нека си спомним някои азбучни истини. Принудителният труд е робски, а принудително работещите са роби. Принудителното изземане на децата от родителите е яничерство. Равенството и равният старт са главната лъжа и утопия на социалистите. "Смешен плач" - изразът на Христо Ботев за хулещите Парижката комуна, не е за устата на министъра от полицейско - социалистическото правителство. Там той е (по думите на Джек Лондон) "капка утринна роса в зловонното отверстие на нуждник". Най - важната истина за българския народ е "Аз, буки, веди - ние не сме роби".

браво на всички ,които са направили коментар, но 5 год задължитлно обучение е голяма глупост нали през 80-те год, се опитваха да направят 6 год. обучение в първи клас ,беше лудост за целодневно обучение на 5 год, са само тези които не са влезли в дтска градина а ако няма място за децата от големите градове това е въпрос за тяхно решение ама досподин министър замисли ли сте се за градините в малките градове ако в училищата се открият такива "забавачници"добре обзаведени и ремонтирани като палати градини ще се опразнят защото вие манипулирате хората не са наясно добре ли е зле ли е НО нали сме в криза откъде ще намерите пари за да направите удбствата за едно 5 год дете или искате децата от малки да стават агресивни и да черпят лощотиите на олемите ученици как ще се справите господин министърне лишавайте децата от "прекрасното детство" а мислете как да има всичко за детситеградини /играчки нови дворни уреди качествена храна и т. н.

Сега по-ясно се вижда,увеличаване на трудовия стаж за пенсиониране-и децата на 6 г.на училище. Идеята е ясна,да може да се истиска човека докато има сили и да се създадът условия да не стигне до пенсия. Ясно е,че едно дете не е готово за такова психическо и физическо натоварване и подобно действие неминуемо ще се отрази на здравето му! Ама що го боли Боко и компания,важното е не България а собствения джоб. А това с обществено полезния труд ме върна в ерата на развиващия се Социализъм!

Май осовната цел на занятието е да се усвоят едни еврофондове...

Да паднеш от смях, те база нямат, щели да наказват. Иначе това с таксите е супер. Моята дъщеря е на 5 г. в септември трябва да е на предучилищна в градината. Дали ще ги намаят таксите още от септември. Че почти на половина ще паднат сега ако плащаме 50-60 лв., щом е по 1,50 ще плащаме около 30 -35лв. Не че е толкова важно, но пък то така и така си ходи детето, сега и таксата ще ни намалят. А иначе в градината се чувства чудесно, и тя и ние сме много доволни.

И без това ние българите работиме за без пари и това няма да ни е проблем.

Интересно ми е дали всичките коментиращи са родители, които са си пращали някога детето на детска градина! Моето дете ходи на детска градина, на 5 годинки е, и съм много доволна от възпитанието и отношението, което получава там! Явно изведнъж всички, които до вчера ревяхте, че нямате пари за хляб, вече имате пари за лична детегледачка... Не е правилно и да задължават някого да си праща детето на предучилищна, но така или иначе голяма част от родителите го правят.

Ние не сме виновни, че искаш да се отървеш от детето си.

Това, че жената си праща детето да се образова ли се притеснява, че нещо не ти е ясен коментарът!?!? Да се отървеш и да дадеш образование са 2 различни неща. Повечето, които пишат тук, май не са запознати изобщо какво е предучилищна подготовка. А и не виждам какво лошо има ромите дето взимат помощи да поработят малко...

Държавата иска децата да стават маймуни на 5 години - и аз искам да получавам достъп до здравеопазването, след като съм изряден платец на осигурителни вноски, но не получавам нищо. Мои познати не могат да се снабдят с лекарства, тестове и т.н. защото държавата е абдикирала от задълженията си. С какво право същата държава ще формулира изисквания и ще се държи като капо в концлагер?

Много умно решение на министъра. Крайно време беше да се направи нещо по тая болна тема. Поздравления г-н Министър!