Те са били задържани при акция, наречена "Наглеците", подобно на тази, при която беше арестувана бандата похитители "Наглите".

Спецполицаите започнали разследването след сигнал на 29 април, че 66-годишен мъж и съпругата му на 63 години са изчезнали. Помощ в полицията потърсил синът им, след като за няколко часа получил четири позвънявания от непознати. По думите им баща му и майка му били отвлечени и за свободата им трябвало да бъде платена огромната сума.

Младият мъж разказал на антимафиотите, че рано сутринта родителите му потеглили за вилата, която била в съседно село и не можел да се свърже с тях по телефона. В хода на стартиралата операция бил извършен оглед в местността “Бърдо”. Там бил открит изоставеният автомобил на похитеното семейство, иззети били пръстови отпечатъци и одорологични следи (миризми).

Разпечатки на разговорите установили, че две от позвъняванията са направени с фонокарта от София. Постепенно служителите на ГДБОП подредили „мозайката” и стигнали до тримата извършители – 39-годишните Д.Д. от Берковица, но и с адрес в столицата, И.Ф. от Берковица и П.Е. от Монтана.

Тогава било разплетено и цялото престъпление. Докато пътували към вилата си, на моста над р. Раковица, двамата съпрузи забелязали автомобилна гума с джанта. Мъжът спрял и слязъл от колата, за да премести препятствието. В този момент през задната врата нахлул маскиран с пистолет, насочил оръжието към главата на жена му и под заплаха, че ще я убие, го принудил да се върне и да обърне в посока Монтана.
Последвали поредица от указания за движението на автомобила, докато стигнали в гористата местност, където съпрузите били принудени да излязат от колата, завързали ги с белезници и въже, взели им наличните 80 лева, ключовете и документите на автомобила и изчезнали. 
По-късно първо възрастната жена успяла да се отвърже и след това освободила и мъжа си.

Вчера при претърсване на четири адреса в София, Берковица и Монтана са иззети множество мобилни телефони и СИМ-карти.
„Ще се прецени какво да се предприеме спрямо лицата, най-вероятно ще бъдат задържани под стража и ще им бъдат повдигнати обвинения. Иззети са доказателства, които категорично посочват, че това са хората, които са водили комуникацията и са участвали в отвличането и охраняването на похитените лица", коментира пред "Фокус" шефът на ГДБОП Станимир Флоров.