"Процедурата мина много гладко, нямахме никакви проблеми в разбирането помежду ни", заяви Джон Хокинг на пресконференция, предаде Ройтерс.

Противно на изявленията на адвоката и сина на 69-годишния бивш военен лидер на босненските сърби, че той е неориентиран и психически негоден за екстрадиция, Хокинг го нарече напълно разумен човек, допълва агенцията, цитирана от БГНЕС.
"Той не коментира обвиненията срещу него. Зададе много въпроси за процедурата. Обръщаше сериозно внимание и слушаше информацията, която му давахме. Имахме добра комуникация", допълни Хокинг.

Съдебен лекар е бил изпратен на летището при пристигането на Младич вчера след полета от Белград и след кратък преглед било установено, че той може да бъде прехвърлен в затвора Шевенинген.
Генералът трябва да се яви в съда за първи път в петък сутринта и преминава през редовни медицински изследвания.
"Категорично мога да заявя, че не е под наблюдение за самоубийство. На този етап няма нужда да го поставяме под такова наблюдение", заяви още Джон Хокинг.

Самият Ратко Младич заяви след ареста си, че не би си посегнал.

В момента генералът се намира, както всеки обвиняем в този затвор, в самостоятелна килия от около 10 кв. м, в която има телевизор, телефон,  компютър и библиотека, за да може да се подготви за делото си.
Младич има един месец, за да признае дали се смята за виновен или не по повдигнатите 11 обвинения от съда, сред които за геноцид и военни престъпления.

На този етап не е известно кой ще защитава бившия лидер на босненските сърби, нито дали евентуално той сам ще поеме своята защита. Адвокат Томислав Вишнич, който беше представител на няколко обвиняеми в Хага, припомня за сръбското радио Б92, че в повечето случаи обвиняемите сами са се защитавали. Например  Слободан Милошевич, Воислав Шешел и Здравко Толимир, но по думите му Младич трябва сам да се реши на тази стъпка, ако здравословното му състояние го позволява.

Преди два дни синът на Младич съобщи, че той поискал да бъде защитаван от Шешел, въпреки че лидерът на Сръбската радикална партия също е обвинен в престъпления срещу човечеството и се намира в затвора. Ако правилата на международния съд не позволят това да случи, Шешел може да стане юридически съветник на Младич.

Адвокат Вишнич коментира още, че идеята двата процеса - този на Радован Караджич и този на Ратко Младич, да се обединят, е реална и то поради две причини. Първата - ще се спестят разходи, а втората – ще се улесни самия процес, който ще бъде по-ефикасен.

Междувременно сръбският президент Борис Тадич заяви в интервю за АФП, че Сърбия се надява до края на годината ЕС да й даде зелена светлина за започване в началото на 2012 г. на преговори за присъединяване към съюза.  "Искаме да получим същото отношение като Хърватия, която получи статут на кандидат за членство в ЕС през 2004 г. и дата в началото на следващата година за започване на преговори, въпреки че бившият хърватски генерал Анте Готовина, издирван от Трибунала в Хага, все още не беше арестуван", каза още Тадич.
"Смятам, че залавяйки Ратко Младич, прилагайки всички други реформи в съдебната област, в борбата с корупцията, Сърбия изпълни всичките си задължения към ЕС", допълни президентът.