Те живеят в изоставени къщи и в паркове, и отказват да се преместят в лагерите за временно пребиваване. Това предаде агенция ТАСС, като се позова на сръбската агенция Танюг, която уточнява, че става дума за около 1100 мигранти.

Представителката на Комисариата по въпросите на бежанците Светлана Велимирович заяви, че благодарение на помощта на международни и неправителствени организации, вчера са успели да преместят в лагер в Обреновац 250 души.

В същото време много мигранти отказват да се преместят в лагерите, защото смятат, че за тях това е "връщане с няколко крачки назад". Много от тези мигранти очакват контакт с контрабандисти, които са им обещали да ги отведат в страни от ЕС, отбелязва ТАСС.

Въпреки това сръбските власти не разглеждат вариант за насилствено преместване на мигрантите от парковете в лагерите за временно пребиваване.

Нещо повече - в Белград даже създадоха зона с безплатен достъп до интернет в района, където са се настанили бежанците, посочва агенцията.

В сравнение с началото на януари, когато по улиците на Белград живееха около 2500 мигранти, има подобрение. Отчасти това се дължи на извънредните студове, когато температурите паднаха 20 градуса под нулата и това принуди и най-критично настроените към лагерите мигранти да се преместят в специализираните центрове.

Най-голям брой мигранти в Белград са се настанили в парковете в близост до основните авто и жп гари. Големият импровизиран лагер в парка пред Факултета по икономика на Белградския университет е разтурен, съобщава ТАСС.

През територията на Сърбия преминава т.нар. балкански маршрут на мигрантите. Мнозинството мигранти не остават в страната, а продължават към страни от ЕС.

Според някои оценки от началото на миграционната криза през сръбска територия са преминали над един милион мигранти.

По-рано арабистът Мажд Алгафари коментира пред bTV напрежението около централната гара в Белград, която вчера беше окупирана от мигранти, а от „Лекари без граници“ предупредиха, че сръбската столица може да се превърне във второ Кале.

Алгафари разказа, че е говорил със свои познати, които са били два месеца в халетата край гарата.

По думите им, въпреки усилията на властите и на неправителствените организации да осигурят отопление и храна, животът там е ужасен. Във всяко помещение се събират стотици души, нямат бани, мирише ужасно. Затова хората предпочитат да излязат навън при минусовите температури и да палят огньове.

Полицията не закачала бежанците, но техният най-голям страх е да не ги извозят обратно, след като са платили са немалки суми, за да стигнат до там по пътя за Западна Европа. Целта им вече не е да достигнат до Германия, а до Дания, Швеция, Норвегия.