В коментар пред медиите след участието му в бизнесфорум на българско-руската търговско-промишлена палата той каза, че ветото не е инструмент в диалога между лидерите на Европейския съвет, предаде БТА.

Министър-председателят допълни, че съветът работи на консенсусен принцип и се дискутират различни въпроси, така че всички страни-членки в някаква степен да са удовлетворени от крайните решения.

По думите му опитът от последните няколко заседания на Съвета показвал, че въпреки предварителните различия, крайните решения и заключения са били подкрепени от всички.
На срещата деловите среди са изразили притеснения от гледна точка на цялостното развитие на българско-руските икономически отношения и в частност за туристическия сезон.

"На този етап не може да се говори за загуби, а по-скоро за вълнения, дали ще бъде всичко нормално", допълни премиерът.

Вчера Орешарски коментрира, че запазва увереност, че няма да се стигне до широкомащабни санкции за Русия и засега не е воден дебат в ЕС за компенсационни мерки при втвърдяване на санкциите.

На 21 март в Брюксел, на въпрос на руски медии дали е възможно България да наложи вето на тежки икономически санкции срещу Русия, той заяви, че на този свят всичко е възможно. 
Тогава Орешарски каза, че е представил на ЕК предварителен разчет за възможните щети за България от налагането на такива санкции.

Ден по-рано премиерът заяви, че България е в групата страни, които са срещу едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява при икономически санкции да има компенсации.

ЕС вече наложи замразяване на авоари и забрани за пътуване на общо 33-има руснаци и кримчани, но се въздържа от налагане на икономически санкции.

Страните от Г-7 предупредиха снощи Русия, че са готови да засилят санкциите в случай на ескалация на напрежението в Украйна. Споменати бяха и някои сектори, които могат да станат обект на такива санкции - енергетика, финанси, оръжеен бизнес.

Междувременно Бойко Борисов заяви на среща с посланика на Украйна в България Микола Балтажи, че ГЕРБ отдавна са заявили, че са притеснени от ситуацията около Украйна и Крим, защото прецедентът там може да доведе до опасни последствия за Европа и света.

Борисов сподели, че в ГЕРБ са притеснени как ситуацията в региона ще се отрази на туризма в България и на търговските отношения с Украйна и Русия.

АНКЕТА: Одобрявате ли налагането на санкции срещу Русия?