Любопитно е, че нарушенията, за които съобщава БТА, са извършени, докато начело на американския петролен гигант беше Рекс Тилърсън, днес държавен секретар на САЩ.

Компанията е обвинена, че през май 2014 г. е нарушила санкциите, които Вашингтон наложи на Русия заради ролята й в украинската криза.

В черен списък

Два от филиалите на "Ексън" са сключили по онова време договори с Игор Сечин, президент на руския петролен и газов гигант "Роснефт". Те засягали проекти за газови и петролни сондажи в Русия.

Обаче два месеца преди сключването на договорите Сечин бе поставен в черния санкционен списък на министерството на финансите на САЩ.

В рамките на наложените санкции финансовото министерство на САЩ блокира авоарите на Сечин и забрани на американските физически и юридически лица да влизат в бизнесотношения с него. Групата "Роснефт" обаче не беше обект на тези санкции.

Петролната компания оспорва глобата

"Ексън Мобил" вчера защити действията си и каза, че е спазвала ясните директиви на Белия дом и на министерството на финансите.

Американската компания припомня в становището си, че руският й контрагент не е бил обект на санкциите на САЩ, когато са били подписани договорите.

Тези документи са от името на "Роснефт" само са били подписани от Игор Сечин в качеството му на представител на компанията.