След продължилото днес само около час пленарно заседание на Народното събрание, групата на управляващата партия се събра на заседание, на което е била обсъдена по-добрата организация на пленарните дни, така че по време на избори да не се нарушава законодателният процес, съобщи БТА.

Обсъдихме по-добрата организация, която включва санкции, включително финансови и ако правилникът на НС позволява, ще се намаляват заплатите", обясни заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев пред журналисти в парламента. Той даде като лош пример сегашната възможност при отсъствие един депутат да може да получава до една трета от заплата си. "Това е пропуск в законодателството", коментира Главчев.
На практика, според неговите сметки, това означавало, че дори да работи само час на ден, депутатът ще получи грубо около 700 лв. на месец. Дали има другаде работно място, където да ти е гарантирана една трета от възнаграждението, без да ходиш на работа, попита той.

Димитър Главчев добави също, че се обсъжда вариант по време на предизборната кампания парламентът да не заседава известно време, но засега не е ясно за колко дни става въпрос.
За да не пострада законодателният процес обаче, депутатите щели да си отработят отсъствията в дни, които не са предвидени за пленарна дейност - т.е. парламентът ще заседава евентуално толкова понеделници и вторници, колкото са нужни за компенсация на пропуснатите заседания. Всичко това обаче предстояло да се консултира и уточнява с останалите парламентарни групи.

Решението ще бъде взето в крайна сметка от председателския съвет на Народното събрание.

На първи септември медии съобщиха, че управляващите ще предложат партиите, чиито депутати провалят кворума на Народното събрание, да нямат право на държавна субсидия.