Това съобщи днес пред ИТАР-ТАСС ръководителят на пресслужбата на Ростуризъм Олег Мосеев, цитиран от БТА.

"Около полунощ последната група руски туристи, клиенти на "Алма тур", се завърнаха с полет на "България Ер" у дома, в Санкт Петербург", уточни той. По думите на Мосеев "тази ситуация за щастие намери решение, но трябва да се помни, че освен тези, които вече се върнаха у дома, в България се намират още около 900 руски граждани, чиято почивка продължава".

"Ние силно се надяваме, че до края на септември всички туристи ще бъдат планово изведени от страната. Деветстотин души - това е внушителна цифра и случилият се колапс не трябва да се повтори", подчерта Мосеев.

Последните 139 руски туристи, които бяха останали в Бургас и Варна, снощи бяха превозени до Санкт Петербург с извънреден полет на "България Ер". Договорено бе руският туроператор да заплати полета чрез клирингова къща.

По думите на министъра на транспорта Ивайло Московски остава договарянето на последните два полета - на 16 и 23 септември, когато свършват почивките на още стотици туристи.
Междувременно руското издание "Фонтанка ру" предаде, цитирано от "Фокус" , че  има вероятност 300 руски туристи да не отпътуват за Санкт Петербур утре - 16 септември. От Бургас за Санкт Петербург трябва да излетят два самолета в 01.00 часа и в 16.20 часа. С тях трябва да се приберат около 200 туристи. Най-вероятно ще бъде анулиран и полетът от Варна. От там за Санкт Петербург трябва да отпътуват 135 души. 
Всички полети до Москва ще се състоят, тъй като са били платени повторно от московски туристически фирми.

Междувременно руската агенция РИА Новости съобщи, че звездата Филип Киркоров, който е роден в България, е платил самолетните билети на няколко руски семейства, за да могат да се приберат в Русия.

"Като българин по рождение реших, че е мой национален дълг и въпрос на чест да изпратя пари на няколко семейства, едно от които с болно детенце. За мен България не е просто държава, това е втората ми родина. А това, което се случи, неминуемо се отразява на имиджа й. Не искам това да се случва, защото тези спорове между превозвач и туроператор не трябва да се отразяват на гостоприемството на българите, които винаги са посрещали добре руските туристи", допълни певецът.