За мен Мариян е убит, твърди бащата Николай Парушев, който няколко пъти е подавал искане момчето да бъде преместено в друг затвор, предаде Дарик радио.
Причината, по думите на Парушев, е че синът му бил системно тормозен физически и психически от други затворници, бил изнудван от роми от Плевен и Буковлък, добавя в. "Труд".

Бащата разказа, че многократно бил изнудван да купува спокойствието на сина си в затвора, пращайки различни суми пари "до поискване".
"Синът ми е дребен и слабичък на ръст и не може да се защитава, а семейството ни е с финансови възможности, което допълнително е провокирало останалите да го изнудват. Той се обажда - плаче, ние плащаме и така много пъти", разказа Парушев.

Заключението на патолога е, че затворникът е починал от обесване и насилствена смърт няма, няма и следи от побои и сексуално насилие.
Роднините обаче ще настояват за повторна експертиза.
Мариян сам сложи край на живота си, разказва затворник, който стана свидетел на драмата. Той боядисвал фасада, когато е забелязал момчето да увисва на примка на крачола си.

Директорът на затвора Иван Петков опроверга подозренията за насилие. Според него става въпрос за лична драма, свързана с жена.
Разследването разполагало с личната кореспонденция на Мариян, каза Петков, цитиран от в."Труд".
От нея ставало ясно, че е бил съкрушен от несподелена любов. Младежът имал връзка с по-възрастна жена, родило им се дете, но наскоро изгората му Адрияна се върнала при предишен свой мъж.

Мариян е бил отделен в самостоятелна килия три месеца. Петков обаче отрече престоят му там да е свързан с някакви жалби за насилие от други затворници, а с цел прекратяване на нерегламентирани контакти, които не позволява правилника за вътрешния ред.
След трите месеца бил преместен в общо помещение с други трима затворници.

Той не е бил най-примерен затворник - бил заловен да използва мобилен телефон, чрез който контактувал с приятелката си.

Мариян Петров излежавал двегодишна присъда за пет различни кражби. Преди това има други две присъди, отново за кражби, от по 3 и 4 месеца лишаване от свобода.