Едната опасна пратка бе открита в Лондон, а другата - в Дубай.

Според британските и американските сили за сигурност пратките са били изпратени от Йемен за САЩ. От ФБР обявиха, че получател на опасните колети са синагоги в Чикаго, предаде БТА.

Куриерските фирми Федекс и „Ю Пи Ес” замразиха всички доставки от Йемен, след като в техни самолети бяха открити пратки с експлозиви. Великобритания прекъсна въздушните връзки с Йемен след откриването на съмнителен пакет в транспортен самолет на английско летище.

Двата подозрителни пакета от Йемен, предназначени за доставка в САЩ със самолети, съдържат експлозиви и са предназначени за извършване на нападение, заяви съветникът на американския президент по въпросите на тероризма Джон Бренан, цитиран от световните агенции. Пакетите са обезвредени, подчерта Бренан. След разкриването на опасния товар, Белият дом благодари на Саудитска Арабия, чиято помощ е позволила получаването на сведения относно непосредствената заплаха, идваща от Йемен. Това беше заявено в комюнике на съветника на американския президент в областта на борбата с тероризма, Джон Бренан.

В същото време Министерството на вътрешната безопасност на САЩ съобщи, че всички американски летища затягат мерките за безопасност във връзка с откритите експлозиви на борда на два от самолетите, летящи от Йемен за САЩ, съобщи Дарик.

След като новината за откритите колети беше разпространена, президентът на САЩ, Барак Обама, заяви, че САЩ ще упражнят силен натиск с цел „унищожаването” на групите и активистите в Йемен, които поддържат връзки с международната терористична мрежа „Ал Кайда”. „Ще продължаваме да засилваме сътрудничеството си с йеменското правителство, за да разбием съзаклятничеството и да унищожим сътрудниците на „Ал Кайда”, заяви в кратко съобщение Обама.

Пратките-бомби, изпратени от Йемен за Съединените щати, носят отпечатъка на терористичната организация "Ал Каида" или на нейното крило на Арабския полуостров. Това заяви в интервю за телевизия Ей Би Си Нюз министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано, цитирана от Ройтерс. "Смятам, че всички сме единодушни по този въпрос", посочи Наполитано.Тя каза също, че двете бомби съдържали същия тип експлозив, използван при проваления опит за атентат в американския самолет, летящ от Амстердам за Детройт, на Коледа миналата година, допълва БТА. 

От летище София съобщиха, че не е настъпила промяна в контрола върху пътниците и не е необходимо да се идва още по-рано преди полети, предаде bTV.